A KTK 2020-as éve

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
1
+1
+1
+1
+1

Az idei év sok tekintetben más, mint az eddigiek. A megszokott hétköznapjainkban már nagy szerepet játszik a maszkhasználat, a távolságtartás, illetve saját- és családtagjaink egészségére való odafigyelés. Senki nem hitte volna, hogy ez a vírus ilyen gyorsan eléri Magyarországot. A járvány az egyetemek számára is váratlanul érkezett.


2020 februárjában a megszokott módon indult a tanítás a Közgazdaságtudományi Karon. Ebben a hónapban még se a tanárok, se a diákok nem tudták mi vár rájuk az év további részében. A tanítás a megszokott formájában folyt egészen a következő hónapig. Márciusban a hírek a koronavírus terjedéséről elérték az egyetem kapuit, más városokból, egyetemekről, azonban a hónap elején még senki nem gondolta volna, hogy egy ekkora jelentőségű világjárvány van kitörőben. Amint hivatalos információkhoz jutottak és mindenkiben tudatosult ennek a vírusnak a jelentősége, előszőr az egyetemeknek kellett bezárnia. 

Az utolsó tanítási nap, március 11-e, szerdai nap volt, ekkor tapasztalhatták meg a hallgatók utoljára a személyes jelenlétű oktatást. Március 12-13-án dékáni szünetet rendeltek el. Ezek után egy előrehozott tavaszi szünet vette kezdetét, majd az oktatók értesítették a diákokat, hogy ebben a félévben már digitális, online oktatás veszi kezdetét az egyetemen. A szorgalmi időszakot már ebben a formában kellett a hallgatóknak teljesíteniük. A vizsgaidőszak június elején vette kezdetét, amit szintén online formában kellett megvalósítani. A hallgatóknak eleinte nehézségeket okozott ez az új kialakítás, mivel nem voltak meg mindenkinek a megfelelő eszközök (pl.: mikrofon, kamera). Ennek az az oka, hogy senki nem számított arra, hogy ilyen rövid időn belül a személyes jelenlétű oktatás helyét átveszi a digitális platformú tanítás. A diákok számára ez egy teljesen új, eddig ismeretlen tanulási rendszert eredményezett, azonban az egyetem remekül helyt állt ennek a kialakítása és modernizálása során. Ezt követően az egyetem felkészülhetett a következő félév megtervezésére. 


Miután a járvány első hulláma nyáron enyhült és enyhítéseket vezethettek be, úgy tűnt, hogy az egyetemi élet szeptembertől visszatérhet az eddig megszokott formájához. Az újonnan felvett diákok számára augusztus 27-én került volna megrendezésre a gólyatábor. Azonban a PTE-n a már más karok által megtartott gólyatáborokban járványügyi kockázat állt fent, így a Közgazdaságtudományi Karon ebben az évben elmaradt. Ezt követően a szeptemberben induló tanítás egészen más kialakításban kezdődött, mint ahogyan az várható volt. Minden diák számára az oktatás online formában folyt, azonban a szakspecifikus hallgatóknak hibrid formában kellett elkezdeni 2020 második félévét. 

Emellett minden egyetemi rendezvényt, programot el kellett halasztani ebben az évben. Végül novemberben elérkezett az, ami már márciusban bekövetkezett. Az egyetem minden tanulójának digitális módon kell teljesítenie az év hátralévő részét.
Azonban vannak olyan hírek, amelyek még ebben az évben történtek és amelyekre büszkék lehetünk. 

Idén a PTE 84 ország közül az 59. helyezést érte el Magyarország legkörnyezettudatosabb egyetemeként. Ebben az évben is megrendezésre került, azonban idén online formában a Kutatók Éjszakája, illetve a kari nyílt nap a felvételizők számára. Mindemellett idén lett 50 éves a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, azonban a kialakult pandémia helyzet miatt a jubileumi rendezvénysorozatok elmaradtak. 


Az idei év nem kedvezett sem az egyetemistáknak, sem az oktatóknak. Az elsőéves hallgatók nem tapasztalhatták meg a gólyatábor élményét, a gólyabál hangulatát és az egyetemi élet bármely személyes megjelenésű formáját. A másodéves, harmadéves diákok már az előző félévben átélhették az online oktatást, de számukra a második félévben a hibrid tanítás állt fent majd teljesen átkellett állniuk a digitális oktatásra. A most végzős tanulók nem tölthették a szaktársaikkal és oktatóikkal az utolsó félévüket, hanem egy sokkal személytelenebb módon, laptop vagy telefon előtt ülve kellett befejezniük tanulmányaikat. Habár ez az év sok tekintetben nehezebb, mint az eddigiek, de mind a hallgatók, mind az oktatók kitartóan, a technikai nehézségeket leküzdve csinálták végi ezt a nehéz időszakot.  A KTK sikeresen helyt állt és a modern eszközök segítségével a rendszer is remekül kitartott az online oktatás során. Nem tudhatjuk, hogy mit tartogat számunkra a 2021-es év, de abban biztosak lehetünk, hogy Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara felkészült minden eshetőségre.