A PTE-KPVK első hetei másodéves szemmel

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A szekszárdi képzési helyszín mellett megkezdődött a tanítás a pécsi karon is. Az idei tanév 2021.09.07-én startolt a KPVK-n. Az elsőéveseknek szokásos ünnepélyes tanévnyitó keretein belül zajlott le ez a reggel, viszont a felsőbbéveseknek ez már nem kötelező program. Az ünnepi beszédet a Kar dékánjától, Prof. Dr. Szécsi Gábortól hallhatták az újonnan érkezők, aki azt is kiemelte, hogy az idei évben nőtt a karra jelentkezők és beiratkozók száma. Így az idei tanévvel már a második osztály indulhatott el a karon, hiszen mint már tudjátok, itt Pécsett csak a tavalyi évtől kezdve létezik a karunk. Na de nézzük is, hogy mik voltak az eddigi események, tapasztalatok az idei évben.

Mint már említettem, a tanévnyitó 7-én, kedden zajlott le, viszont már 6-án, hétfőn elkezdődött a tanítás. Ha még csak most kezdted az egyetemet, biztosan meglepődtél, hogy a tanítás már a tanévnyitó előtt elkezdődött, viszont ez általában így szokott lenni, hiszen a tanévnyitó csak az „újaknak” szól, tehát a későbbi években már nem kell evvel számolnod. Mivel már túl vagy a nehezén, sikeresen beiratkoztál és felvettél minden tárgyat, már csak az maradt, hogy rendszeresen bejárj az órákra és tanulj a decemberben kezdődő vizsgáidra. A másodéveseknek is tartogatott újdonságokat a tanévkezdés, hiszen a Tanulmányi Osztály elköltözött a jól megszokott, tavalyi helyéről. Az első nap ez nekem is újdonság volt, hiszen nem kaptunk róla információt, és a régi ajtóra sem volt kiírva. Ha még nem találtad volna meg, akkor elárulhatjuk, hogy a portától balra költözött egy pár ajtóval arrébb. Ami még egy igencsak fontos teendő és szintén a tanulmányi osztályon intézendő, az az új diákigazolvány matrica igénylése. Azt az információt kaptuk a TO-ról, hogy a jövő héttől (38.hét) már mindenki számára elérhető lesz a matrica, és akkor érdemes bemenni és azonnal át is lehet venni. Az elsősök számára szükséges lesz majd az új PTE-s diákigazolvány, amit még nem biztos, hogy megkaptatok. Viszont azok számára, akik már kézhez kapták a PTE-s diákigazolványukat, az ő számukra már elérhető az új féléves matrica a jövő héttől. 

kpvk

Az első hetek a másodéves tanítók számára a következőképp alakultak:

Az első napokban megismerkedtünk az új tárgyakkal és az új tanárainkkal, hiszen minden félévben „cserélődnek” a tanárok az óráktól függően. Van olyan tanár, aki több féléven keresztül tanít bennünket, viszont van, aki csak 1-1 félévet tanít az évek során. Az osztályból sokan, és ahogy láttam, sok gólya is, felvettük a Portfóliókészítés módszerei című, szabadon választható tárgyat. A szabadon választható tárgy azt jelenti, hogy az a tárgy nem kötelező, hanem önszántadból választhatod, ha érdekel. Ami nem mellékes, hogy plusz kredit is járhat érte. Ebben az esetben ez az óra 2 kreditet jelent. Majd jönnek a kötelező tárgyak, mint például az Írás, nyelvtan tantárgypedagógia, mely során már a szakmai gyakorlatra készülünk fel, és a megfelelő tudással vértezzük fel magunkat. A kötelezők között szerepel még a Matematika és az Ének, melyek szintén tantárgypedagógiák, ahol szintén a tanítás rejtelmeibe, fortélyaiba kapunk betekintést. Kötelező még a Sportági alapismeretek, mely a testnevelési ismereteinket bővíti, illetve a természetismeret, melyen számos érdekes környezettel kapcsolatos tudnivalóval ismertet meg minket. 

kpvk

 

Amiket ajánlok figyelmetekbe:

A PTE-n 2021.09.12-23. között újból borvásár lesz, és a díjnyertes különlegességek megtalálhatóak lesznek a pécsi képzési helyszínen is! A KPVK-n 2021.09.22-én tudjátok beszerezni a pécsi egyetemi borokat!

Tanítsunk Magyarországért! mentorprogram: 

2021.09.13. hétfőn a TM mentorcsapata a KPVK pécsi épületébe látogatott és szervezett ott egy népszerűsítő napot, hogy megismertesse a programot azokkal, akik még nem hallottak róla. Ha lemaradtál róla, ne bánd, mert most egy pár szóban ismertetem veled a lényegét. Sok felületen találkozhattál már a programmal, akár a rádióban is. Melynek lényege, hogy Baranya Megyében van jelenleg 10 hátrányos helyzetű település a programban, ahol a 6-7-8. osztályos, hátrányos helyzetű gyermekek mellé kerülhetsz mint mentor, és az ő útjukat kell segítened. Megismertetni őket a világgal, segíteni őket, hogy megvalósítsák az álmaikat, akár a munkavállalás, akár a továbbtanulás terén. Hiszen ezeknek a gyermekeknek kevesebb rálátásuk van a lehetőségeikre, mint a városból érkező társaiknak. Ezeknek a kistelepülésen élő gyerekeknek kevesebb esélyük van a boldogulásra, hiszen hozzájuk nehezebben jutnak el bizonyos információk és lehetőségek. 

Hogy működik ez az egész? 

Első lépésként fel kell venned a Tanítsunk Magyarországért! nonformális tanulástámogatás nevű kurzust a Neptunban, melyre 2021.09.20.-áig van lehetőséged. Majd a következő félévben tudod elkezdeni a mentorálást, amikor a 2-es számú kurzust kell felvenned. 

Miért is legyél mentor? 

Amellett, hogy olyan gyermekeken segíthetsz, akiknek valóban szüksége van rá, vár rád még havi 30.000 Ft ösztöndíj is, mellyel honorálják a munkád. Illetve egy TM kártya, mellyel a Volán buszon és a Máv járatain is térítésmentesen utazhatsz. Ilyen kártyája a mentorált diákoknak is lesz, ezért ők is ingyenesen igénybe vehetik ezeket a járatokat. Ez hasznos a kirándulások alkalmával, hiszen így költségmentesen utazhattok együtt. Tapasztalatszerzés céljából sem utolsó, főleg, ha a pedagógia a választott pályád. Az ösztöndíj mellé érkezik havonta plusz 10.000 Ft, melyet a gyermekekre kell fordítanod, így abból tudod finanszírozni egy esetleges kirándulás során felmerülő költségeket. 

kpvk

 

Én személy szerint már elvégeztem az első kurzust a múlt félévben, és most kezdek majd mentorálni. A mentoráláshoz szükséges egy negatív PCR teszt, melyet az egyetem ingyenesen biztosít a számunkra. Felvettem a második kurzust, és a következő héttől kezdődik a személyes mentorálás, ezért ha érdekel, majd milyen tapasztalatokkal gazdagodtam, akkor tarts velünk és olvasd el a félév végi összefoglaló cikkemben, decemberben!

Ha lemaradtál a 2021-es KPVK gólyatáborról, akkor nézd meg a galériánkban, milyen volt!

Ha pedig érdekel még több KPVK témájú cikk, akkor olvasd el az Ilyen az élet a KPVK-n című cikkünket, vagy azt, hogy az oktatóink miért is szeretik ezt a kart.

Képek forrásai:

1,2,3,4