Mi a véleményed?
+1
2
+1
+1
+1
+1
1
+1
+1

 2020 valószínűleg mindenki számára egy maradandó esztendő marad az életében. Sok minden történt a 12 hónap alatt, és megszámlálhatatlan rossz emlékkel búcsúzunk ettől a kerek évtől, viszont úgy gondolom mindezek ellenére vannak szép élményei is, és rengeteg új lehetőség vált elérhetővé számunkra ebben a rendkívül sokoldalú esztendőben.  A következőkben szeretném bemutatni Nektek, hogy valójában mennyi minden történt idén a Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon. Most pedig a bevezető után, lássuk is mely események, rendezvények, újdonságok lepték el Szekszárdot és Pécset is. 

Talán a legnagyobb büszkeségünkkel érdemes kezdeni, hiszen a Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2020 által elkészült az idei évnek az a rangsora, ahol az egyetemeket, főiskolákat, főiskolai karokat és képzési területeket sorrendbe állítja. Az idei évben az ország legjobb pedagógusképző intézménye a KPVK lett. Mindenképpen hasznos ez a lista a felvételi előtt állóknak, és az egyetemek összehasonlításában is fontos szerepe van. Engem ez igen nagy örömmel tölt el, és úgy gondolom, hogy ezt a többi hallgatótársam nevében is elmondhatom.

Az idei évben karunk nagy lelkesedéssel várta az új képzésekre jelentkezőket is. Az egyik ilyen új szak a gyógypedagógia alapszak, a másik pedig a vidékfejlesztési agrármérnök. Karunk dékánja úgy nyilatkozott, hogy ez a két képzés igen népszerűnek mondható. Emellett nem szabad elmennünk amellett, hogy az igaz, hogy Szekszárdon új képzések indultak, de a másik nagy előrehaladás a pécsi képzőhely elindulása volt. Itt bizonyos alapszakok kerültek meghirdetésre, ilyen például az óvodapedagógus, tanító, csecsemő-és kisgyermeknevelő és a környezetkultúra szak is.

2020. február 13-án a PTE-KPVK Karrier Pont és a Tolna Megyei Család, Esélyegyenlőség és Önkéntes Ház együttes munkájával megrendezésre került a „Generációs szakadék” elnevezésű esemény. Már a témaválasztásból kiindulva úgy gondolom ez egy nagyon hasznos és mindenki számára nagyon jó alkalom volt arra, hogy rájöjjön, hogy milyen fontos a generációk közötti kapcsolatteremtés. Az előadók a következők voltak: dr. Szécsi Gábor, dr. Maros Kitti, Sirbik Márta és Huth Anita.

30 éve Magyarországon először Szekszárdon indult el a főiskolai szociális munkás képzés, ami már évről évre hagyományosan meg van szervezve, és ez idén sem maradhatott ki. Az esemény 2020. március 3-án a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán lett lebonyolítva. A Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének vezetője, Kovács Lászlóné, valamint két egyesületi tag is: Bálványossy Zoltán – akivel a vakvezető kutyája, Rocky is eljött– és Szabópál Rozália Csilla a szekszárdi szociális munkás képzés 2. évfolyamos hallgatóinak a megyében közel 1400 fő vak és gyengénlátó ember érdekvédelmét, és a látássérültek gondjairól, a mindennapok megszervezésében segítséget jelentő kommunikációs eszközökről beszélt.

Mint ahogy azt mindenki tudja, március közepén elérkezett az év fordulópontja, amely sajnálatos módon eléggé kettétörte a tavaszi félévet. Az új típusú koronavírus megjelenésének következtében, a félév online formában folytatódhatott A tervezett események elhalasztásra kerültek és mindenki számára egy új és ismeretlen élethelyzet vette kezdetét. Az oktatók igyekeztek – a mindenki számára nehéz időszakot – a diákok számára könnyebbé tenni, így online is fellelhető szakirodalmakat, segédanyagokat és egyéb, a félév sikeres elvégzéséhez szükséges segítségeket bocsátottak rendelkezésükre. A tavaszi félévet követően a vizsgaidőszak lezárásával elérkezett a várva várt nyár.

Minden felvételiző nagy örömmel és izgatottsággal várta a felvételről értesítő emailt vagy éppen SMS-t. Július vége felé haladva ez az izgalom egyre csak fokozódott. Miközben a felvételizők értesültek arról, hogy elérték-e az adott szakon a ponthatárt vagy sem, a karok ez idő alatt hatalmas lelkesedéssel készültek a gólyatáborokra. A vírushelyzet javulása következtében erre néhány karnak volt is lehetősége, viszont a miénknek az utolsó pillanatban ennek az esélye elúszott. Mindezek ellenére az élet ment tovább, és habár nagy tragédiaként élte meg az első évfolyam, az egyetemi élet ugyanúgy hívogatta hallgatóit szeptembertől.

Miután az egyetemek ismételt bezárása elkövetkezett novemberben, az egyetemek merőben más felfogással indították el a szemesztert online formában. Valóban lehetett érezni azt a tapasztalatot, amivel a tavaszi bezárás következtében „gazdagodtak” a karok. Sikerült megoldást találni sok problémára, ilyen megoldás például az események online formában történő megtartása. 

A környezettudatosságról való tanácskozás, november végén került megrendezésre, a Magyar Tudomány Ünnepe napján Szekszárdon. A járványhelyzetre való tekintettel a résztvevőknek a többsége online csatlakozott a beszélgetéshez. Több téma is érintésre került a tanácskozás során. Ilyen például a pandémia hatása a gazdaságra, környezetre. Az előadók a következők voltak: Prof. Dr. Szécsi Gábor, Dr. Tóth I. János, Dr. Karikó Sándor és Dr. Márfai Molnár László. Emellett Prof. Dr. Szabó Tibor írásban megküldött gondolatait Laczikó Luca Sára elsőéves tanító szakos hallgató közvetítette a résztvevőknek. Lucáról fontos tudni, hogy részt vesz a Tudományos Diákkörben és tudományos munkájába is sok energiát fektet. Ezen esemény vélhetően számára is valóban hasznos és érdekes lehetett.

Végezetül szeretném megemlíteni, hogy a kar eseményei közül nem érintettem mindet, ezek csak apró mozzanatok mindazokból, amik idén történtek. Úgy gondolom a nehézségek ellenére remek évet zártunk, és ezáltal kívánok mindenkinek sikeres vizsgaidőszakot és boldog újévet!

Források: 

képek: 1, 2, 3

https://kpvk.pte.hu/hu

https://www.teol.hu/

Segítségem ezen munkámban még Cseke Dalma volt, akinek innen is szeretnék köszönetet mondani.