A közösségi média és a mentális egészség

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Napjainkban egyre többen tapasztalják, hogy milyen a szorongás vagy a depresszió, amire bizony jócskán hatással van a közösségi média.

„Nekem miért nem ilyen vékony a derekam? Vagy miért nincs olyan szép bőröm?”- tesszük fel a kérdéseket. Fontos tudnunk, hogy nem minden igaz, amit az Instagramon, Youtube-on, vagy a további közösségi média felületeken látunk. A minden pillanatban ragyogó és hibátlan bőr, tökéletes haj és drága ruhák, vagy akár az, ha valaki minden egyes nap éttermekben eszik, kávézik, és csak azt látjuk, hogy neki mennyire jó minden, és mennyire boldog lehet rengeteg emberben egy idő után szorongást váltanak ki. Hiszen akarva akaratlanul, de összehasonlítjuk magunkat ezekkel a személyekkel, ami enyhén szólva sem tesz jót a mentális egészségünknek.

Nyilvánvalóan nem szükséges a közösségi média ahhoz, hogy rosszul érezzük magunkat, nyomasztó gondolataink legyenek, és valamilyen mentális zavarral kelljen szembenéznünk. Szerencsénkre viszont egyre több olyan oldallal találkozhatunk például Instagramon, amik segítenek megismerni a különböző betegségeket, és fellépnek az állandó megbélyegzés ellen. Ilyen például a hazai Mélylevegő Projekt is.

A projektet egy diploma előtt álló pszichológus hallgatókból álló csapat hozta létre abból a célból, hogy az évek alatt szerzett tudásukat hasznosítsák, ezzel is segítve másokat. Mottójuk, hogy „minél többet tudunk egy dologról, annál kevésbé ijesztő”. Fellépnek a mentális zavarokra vonatkozó megbélyegzések ellen, és szeretnék ezeket behozni a köztudatba, hogy az emberek minél tájékozottabbak és elfogadóbbak legyenek.

A Mélylevegő Projekt mindenkinek szól, aki:

  • tapasztal, vagy tapasztalt depressziós tüneteket,
  • ismer olyat, aki érintett
  • fontosnak tartja a mentális zavarok ismeretterjesztését

A legtöbbünk környezetében bizony van olyan személy, aki mentális zavarokkal, pszichés problémákkal küzd, akár anélkül, hogy mi tudnánk erről. A leggyakoribb ezek közül a szorongás és a depresszió, így most elsősorban ezeket mutatnám be egy kicsit jobban.

A szorongás – csak állandó stressz lenne?

Statisztikák szerint a népesség 25 százaléka fog tapasztalni élete során szorongásos betegséget. Ez egy olyan betegség, ami irracionális félelem miatt alakul ki, jön létre. Másoknak meg sem fordul a fejükben olyan dolgokon aggódni, agyalni. A szorongó ember elsősorban belül érez ingerlékenységet, félelmet, de számos külsőre vonatkozó tünet is van. Ilyen például az arc, valamint a nyak és a mellkas pirulása, melegsége, az izzadás, a végtagok hűvössége. A szájszárazság szintén egy árulkodó jel lehet, ugyanis a nyáltermelés csökken, ez viszont a beszédet is befolyásolhatja. Ezeken kívül a légzés szaporává válhat, a mozgásban pedig túlmozgásként mutatkozik meg, mint például a fel-alá járkálás, lábrázás, vagy gyakori testhelyzet változtatás. Fontos, hogy a szorongással küzdő személy is segítséget kérjen, hiszen szerencsére kezelhető.

A Mélylevegő Projekt oldalán rengeteg hasznos információt találhatunk a szorongással kapcsolatosan is. Egyik posztjukban összeszedték, hogy mit üzenhet a szorongásunk, valamint azt, hogy mit tehetünk, amikor úgy érezzük, elönt minket. Ezalapján jelenthetik azt, hogy túl stresszes az életünk, mérgező kapcsolatban vagyunk, környezetváltozásra van szükségünk, rossz úton járunk, vagy nem bánunk jól magunkkal.

EZT OLVASTAD MÁR?  Mit tehetünk, ha felizzik a lámpaláz? Tippek és technikák a kontrolláláshoz

A depresszió – csak egy kis rosszkedv lenne?

Rengetegszer hallhatjuk, hogy valaki az mondja, „olyan depressziós vagyok”. Fontos, hogy felfigyeljünk minden jelre, viszont nem szabad dobálózni a mentális betegséggel. A depresszió nem egy olyan dolog, amit a vele küzdő személy olyan könnyen felvállal. A depresszió leggyakoribb tünetei a rossz hangulat, a fáradtság, a korábban örömöt szerző tevékenységek általi érdeklődés elvesztése, az alvászavar. A betegnek gyakran halállal kapcsolatos, öngyilkos gondolatai vannak. Ahogy a szorongásnál, itt is előfordulhatnak külső tünetek is, mint a fejfájás vagy az emésztési zavarok, de mivel sok depressziós ember szorong is, így az arra vonatkozó tünetek ebben a helyzetben is ugyanúgy előfordulhatnak. A Mélylevegő Projekt oldalán találhatunk egy képet, ami sajnos tökéletesen szemlélteti, milyen lehet. „A leggyönyörűbb madárcsicsergés, hársfaillatú tavaszi nap. És mit érzel? Semmit.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

👤 A depresszióról – Ti írtátok ⬆⁣ ⁣ 🗣 Te milyen hasonlattal, metaforával írnád le a depresszióval, hangulatzavarokkal való együttélést?⁣ ⁣ 👥 A depresszióval, hangulatzavarokkal küzdő személy környezete számára gyakran nehéz elképzelni mit élhet át nap mint nap szerettük, amennyiben ők maguk nem érintettek. Ezek a metaforák, hasonlatok segíthetnek, hogy megfoghatóbbá, elképzelhetőbbé tegyük a mentális zavarokat azok számára is, akik nem élik át.⁣ _____________________________⁣ ⁣ #melylevegoprojekt #depresszió #depresszio #mentálisegészség #mentálisegészségfejlesztés #mentálisegyensúly #mentaliszavar #pszichologia #pszichológia #pszichológia #instapszichológia #pszichoedukáció #edukáció #pszichoedukacio #küzdelem #megbélyegzés #ellen #magyarinsta #magyarinstakozosseg #ikozosseg #magyarig #ig_hun #depression #depressionsupport #mentalhealth #mentalhealthsupport #psychology #idézetek #lelkisegély #öngyilkosságmegelőzés

Mélylevegő Projekt (@melylevegoprojekt) által megosztott bejegyzés,

Minden korosztály máshogy reagál a depresszióra, és minden korosztályban máshogy jelentkezhetnek a tünetek. Kialakulásához genetikai és környezeti tényezők is hatással lehetnek, így akinél genetikai hajlam, korai negatív életesemény, valamint kiváltó életesemény is közrejátszik, annál 80% esély van a depresszióra.

Fontos, hogy figyeljünk családtagjainkra, barátainkra, és a környezetünkben élőkre, és ha úgy gondoljuk, szorongással, depresszióval, vagy bármilyen mentális zavarral, nehézséggel küzdenek, legyünk mellettük. Ha magunkon tapasztaljuk a tüneteket, ne féljünk segítséget kérni, ne féljünk a szakemberektől. A Mélylevegő Projekt készített egy videót, amelyben depresszióval élők beszélnek saját tapasztalataikról, és a nekik feltett leggyakoribb kérdésekre válaszolnak. A „Szavadat adom- depresszióval élni I. rész” mindenki számára hasznos lehet.

 

Photos by: mikoto.raw, Keenan Constance, Burst