A koraszülöttek világnapja

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

November 17. a koraszülöttek világnapja. Ekkor ünnepeljük a 37. hét előtt világra jövő babákat, mellettük álló szüleiket, és a csöppségeket világra segítő, őket életben tartó és ápoló orvosokat, egészségügyi dolgozókat.  

A jeles napon, már hagyományként az ország egész területén neves épületek, építmények öltöznek lilába, többek között a Lánchíd, az Avasi kilátó, a Művészetek Palotája, a Szegedi Dóm és a mindenki által ismert és szeretett pécsi TV-torony.

Évente 15 millió terhesség végződik koraszüléssel, hazánkban minden 10. csecsemő jön világra a vártnál, azaz a terhesség 40. heténél minimum három héttel korábban. Ebben a három hétben fejezné be a magzat a fejlődést, nőne, tartalékokat halmozna fel, felkészülne a méhen kívüli élet megkezdésére.
Attól függően, milyen távoli még a bizonyos kilencedik hónap vége, sokféle gond fennállhat. A 37. héthez közeli babákat táplálni kell, de szerveik már elég fejlettek az életben maradáshoz. Sokszor azonban a csecsemő szervezete még nincs eléggé kifejlődve. Ilyenkor a folyamatos táplálás mellett a szervek fejlődését is támogatni kell, ezért a koraszülöttek a világra jövetel után azonnal inkubátorokba kerülnek. Az inkubátorban a baba tovább fejlődhet, erősödhet, hogy minél hamarabb hazatérhessen szüleivel.

Koraszülést rengeteg tényező kiválthat. Kezdve a terhesség alatti, de akár a terhességet megelőző dohányzással, rendszeres alkoholfogyasztással, a stresszen, alultápláltságon vagy túlsúlyon át, egészen fertőzésekig, az anya vagy a baba betegségéig.

Hazánkban szerencsére jelentős fejlesztések történnek a koraszülöttek és családjaik támogatására. Az utóbbi évtizedekben kiépített Perinatális Intenzív Centrumok (PIC) segítségével a koraszülöttek és a beteg újszülöttek halandósága jelentősen csökkent, és a folyamatos fejlesztések biztosítják, hogy a szám évről évre csökkenjen.

Rengeteg alapítvány segíti a koraszülötteket és családjaikat, támogatásukkal, adományainkkal mi is hozzájárulhatunk munkájukhoz.