A könyv, ami megváltoztatta az életemet

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

Neked is volt már olyan napod, amikor semmi nem úgy sikerült, ahogy eltervezted? Úgy érezted, minden ellened dolgozik? Amihez csak nyúltál, tönkre ment, kiborult, elszakadt, és amikor azt hitted, már nem lehet ennél rosszabb, óriásit tévedtél? Amikor egyszerűen semmi nem jött össze, s legszívesebben bemásztál volna egy óriási, puha ágyba, elbújtál volna egy hatalmas takaró alá, s ki sem jöttél volna onnan soha többet? Elárulok egy titkot: Velem is előfordult már. Sőt, a mai napig előfordul. És tudod, mit teszek ilyenkor? Eszembe jut Pollyanna története, s ennek köszönhetően még az ilyen helyzeteket is képes vagyok előnyömre fordítani. Ha érdekel, hogyan csinálom, akkor olvasd el az ajánlót, majd szerezd be te is a könyveket, tanuld meg a „játékot”, és változtasd meg az életed!

Az írónő: Eleanor H. Porter

Eleanor Emily Hodgman Porter 1868-ban született az amerikai New Hampshire-ben. 1892-ben férjhez ment John Porterhez. Sok évig tanult énekelni egy rangos főiskolán, a New England Conservatory of Music-on. 1907-ben kezdett komolyabban foglalkozni az írással, leghíresebb művének főszereplője Pollyanna, akinek az alakja nem sokkal első könyvének megjelenése után született meg az írónő elképzeléseiben. A regény 1913-ban jelent meg Pollyanna Whittier főszereplésével, s azonnal óriási sikert aratott. Rövid idő alatt több mint egymillió példányt adtak el belőle. Az első rész magyarul „Az élet játéka” címmel jelent meg, s a nagy érdeklődésnek köszönhetően nem sokkal ennek publikálása után az írónő kiadta a sorozat folytatását is „Az öröm játéka örök” címmel. 

Örömkönyvek

A két mű „Örömkönyvek” néven híresült el, mely jól mutatja a történet fő mondanivalóját, alap üzenetét, a karakterek értékrendjét, az élethez való hozzáállásukat. A főszereplő lány – Pollyanna – kedvenc szava az öröm, s élete során minden körülmények között – nehézségekkel, megpróbáltatásokkal küzdve is – ezt tartja szem előtt. A boldogság s az apró örömök vezérlik minden tettét, a viselkedése mérhetetlen optimizmusról tesz tanúbizonyságot. A kislány szemléletmódjával pedig nem csak a saját életére, hozzáállására van rendkívüli hatással, de még a mogorva, búskomor felnőttek gondolkodásmódja is 180 fokos fordulatot vesz neki köszönhetően. Ahogy a gyermek az életet szemléli, azt maga az írónő életfilozófiája inspirálta, aki egyszer így fogalmazott a nézőpontjáról:

„Soha nem gondoltam úgy, hogy le kellene tagadnunk a bosszúságot, a fájdalmat vagy a gonoszságot – csak sokkal könnyebb, ha jókedvűen vágunk neki az ismeretlennek.”

A történet

A történet egy angliai kisvárosban játszódik. Egy 11 éves, szőke, copfos, szeplős kislány mindennapjait mutatja be az olvasó számára. Pollyanna korán elveszítette édesanyját és testvéreit, lelkész édesapja pedig otthonától távol végez missziós tevékenységet. A családhoz havonta hordókban adományok érkeznek, és a kislány nagy álma, hogy az egyikben egyszer egy játékbabát találjon. Baba helyett azonban egy alkalommal egy pár mankó érkezik az ajándékok között, ami miatt a kislány nagyon elkeseredett és csalódott lesz. Édesapja azonban egy különleges játékot talál ki lánya számára, melynek lényege, hogy az ember mindenben megtalálja az örömet, s minél nehezebb helyzetben van valaki, a kihívás annál izgalmasabb. 

“Játszottam, de nem is vettem észre, hogy játszom. Az ember, ha belejön, sokszor van vele így. Annyira megszoktam már, hogy mindig keresek valamit, aminek örülhetek. És higgye el, legtöbbször sikerül is. Csak éppen türelem kell hozzá.”

Kinek ajánlom?

Azt gondolom, nem is kérdés, hogy a könyv mindenki számára tökéletes választás lehet. Én magam többször is elolvastam a történetet, s a különféle életszakaszokban más üzenettel, de mégis mindig ugyanolyan és ugyanakkora hatással volt rám: teljesen lenyűgözött, s hetekig a befolyása alatt voltam. Ugyanakkor nem csak az én meggyőződésem szerint képes megváltoztatni az emberek életét, sokak véleménye alapján ajánlom a könyvet neked is! 

Miért ajánlom?

Mert megnevettet, megsirat, megdöbbent, meglep és lehengerel. Mert egy olyan tükröt tart eléd, aminek köszönhetően minden megváltozik. Mert a hatására egyik pillanatról a másikra elkezded más szemmel nézni a világot. Olyan dolgokat fedezel fel körülötted, amelyekre korábban ugyan nem figyeltél fel, de óriási hatással lehetnek az életedre. Mert hiába próbáltad ki eddig az összes motivációs módszert, hiába olvasol idézeteket az optimizmusról és az apró örömökről, néha, mikor összetornyosulnak a fejed felett a gondok, mindez szertefoszlik, s akkor, abban a helyzetben mindezek ellenére is borúsan látod a szituációt. A könyv által említett „játék” egy olyan módszer, melyet gondosan, lelkiismeretesen begyakorolva az ilyen helyzetekben is megtanulunk alkalmazni, s még a legrosszabb, legkilátástalanabb helyzeteket is a javunkra tudjuk a segítségével fordítani. 

Próbáld ki te is a játékot! S ne feledd, gyakorlat teszi a mestert. Ez a tanulási folyamat azonban minden pillanatot megér.

“Rájött, mennyire haragszom a hétfő reggelekre. Azt mondja nekem egyszer:
– Nancy, én a maga helyében örülnék, hogy most hétfő reggel van!
– Miért? –kérdem én.
– Hát azért, mert egy egész hétbe fog telni, amíg újból hétfő reggel lesz!
– És akármi legyek, ha azóta nem gondoltam erre minden hétfő reggel! Mert tetszik tudni, muszáj volt nevetni, ha pedig az ember nevet, könnyebben megy minden.”

Ha csak egy könyvet olvasol el a héten, a hónapban vagy akár az évben, akkor ez legyen az!

„Felér egy egész gyógyszertárra való erősítő orvossággal.”

EZT OLVASTAD MÁR?  Őszi sorozatajánló

Jó olvasást!


Kép forrása: https://www.vocabulary.com/lists/tr6ie2fb/eleanor-h-porter

 

EnglishGermanHungarian