A jövőbeli rémálom

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Talán sokatok gondolkodott már azon mi lesz a „jövőnek a jövője”. Nemcsak ti, hanem számos rendező, író, zenész és költő is forgatta elméjében ezt a rendkívül érdekes témát. Vajon tudjuk-e befolyásolni a világ közös jövőjét? Ha igen, akkor hogyan? Milyen is lehet az értékhiányos vagy a céltalan élet? Gyertek, és nézzünk utána együtt!

Útvesztő

Mindenki látta már, vagy esetleg olvasta az Útvesztő című alkotást. Aki esetleg egyiket se tette meg még, akkor elárulok nekik annyit, hogy a könyv James Dashner tollából származik, aki 2009-ben írta meg eme nagy sikerű irodalmi mesterművét. A mű sikeressége eredményezte tulajdonképpen a film megjelenését 2014-ben Dylan O’Brien főszereplésével. Cselekménye látszólag egy igen távoli világba vezet minket. Enyhe nyomasztó érzés foghatja el az embert, miközben vagy a könyvet vagy a filmet figyeli meg. Világjárvány van, és a vakcinát keresik minden erővel nem törődve az emberi életekkel, és nem törődve semmivel. Az egészséges emberek tesztelése nem a jó ügy érdekében van ezen szerzeményben. Megfigyelhető egy erős lefelé menő folyamat. Az értékek elvesztek. Egyetlen cél van. Túl kell élni, ameddig a helyzet nem fordul jobbra. Milyen lehet ez a fajta jövő? Amikor a dolgok már visszafordíthatatlanul csúnyán eldurvulnak, és a városok is már romokban vannak?

Beavatott

A Beavatott című nagyszerű film is hasonló témát dolgoz fel. Hasonlít abban az előzőhöz, hogy itt is egy negatív jövőképet nézhetünk meg, ami az alapból is hanyatló tendenciában még jobban megy lefelé. Itt az embereket társadalmi csoportokba osztják be, viszont aki nem illik be ebbe a képbe, őket kivetettnek tekintik és a társadalomban nem számítanak egyenlő embernek, nem tartoznak bele. Könyv formájában 2011-ben jelent meg. Veronica Roth zseniális fantáziája mutatkozik meg ebben az alkotásban. Az emberek egyszerűek, akiknek mindennapja eléggé monoton, és igazából csak a csoportnak élnek. A csoportok lényege az erények fejlesztése, emellett még az, hogy az emberekből ki tudják irtani azokat a dolgokat, melyek a háborúhoz, esetleg egy nem várt konfliktushoz vezethetnek. A nevük a következők: Bátrak, az Őszinték, az Önfeláldozók, a Barátságosak, vagy a Műveltek.

Mi lehet az oka annak, hogy az eddig bemutatott művek ennyire megihlették a filmrendezőket, hogy létrehozzák a filmvásznon is? Hogy-hogy ilyen népszerűvé tudott válni az egész világon ez a téma? Rengeteg kritika megfogalmazódik az ilyen típusú filmekben. Kritika a világról, az emberekről, a társadalomról.

A majmok bolygója

A majmok bolygója valószínűleg elég sokaknál kiverte a biztosítékot, hiszen a legtöbb ember elképzelhetetlennek tartja, hogy az állatok veszik át az uralmat a Földön, és ők mondják meg a szabályokat. Sok kérdés merül fel, hogy tulajdonképpen ez az ötlet honnan és legfőképpen hogyan is indult? Talán Darwin evolúciós elméletének megfordításából? Hogy az ember a kor előrehaladtával inkább visszafejlődik mintsem előre? Érezhető az erős fordítottság a műben, emellett egy jelentős kritika jelenik meg. Fordítottság olyan értelemben, hogy az állat felüluralkodik az emberen. Megfordul a jelen társadalom állapota, tulajdonképpen felborul minden, ami fel lett építve. Viszont kritika olyan értelemben, hogy az állatok állandó bezárása nem egy megoldás, és az állatkínzás hosszú és rövid távon is súlyos következményekhez tud vezetni.

Fahrenheit 451°

Számomra az összes disztópikus művek közül a Fahrenheit 451° a leghitelesebb és a leginkább valószínű, hogy meg fog valósulni. Mint ahogy az előző könyvekből, ebből is készült film. Az irodalmi szerzemény arról szól, hogy milyen jövő vár az emberiségre akkor, ha nem olvasnak semmilyen jellegű írásos megnyilatkozást. Az emberek ezáltal nem válnak műveltté, nem fogják megtudni a múltjukat, befolyásolhatóak lesznek és valljuk be butábbak is. Egy remek idézetet tudnék alátámasztásképp hozni számotokra ezzel kapcsolatban. Az idézet Babits Mihálytól származik. Így hangzik: „Az olvasás is gondolkozás, s az írás is beszéd.” Tehát aki olvas, az gondolkodik, aki ír az pedig nem lesz néma. A filmben található az egyik legszebb jelenet. A csattanó tulajdonképpen az, hogy az embereknek hiába tiltották meg, hogy nem olvashatnak, titokban, elrejtőzve mégis sikerült nekik, és ők maguk váltak a könyvekké. Megtanulták fejből a műveket, mindenki a számára legkedvesebbet. Miután megtanulták, elégették a papírokat, hogy ne jöjjön rá a hatóság. Ez volt véleményem szerint a legnagyobb üzenettel rendelkező rész. Ajánlani tudom mindenkinek, hiszen ezáltal jön rá az ember leginkább, hogy milyen nagy értékünk az, hogy az olvasás és az írás nem egy fekete füst, hanem egy olyan dolog, amit soha senki nem tud tőlünk elvenni.

EZT OLVASTAD MÁR?  Milyen szakok várnak a KPVK-n ? II. rész

Képek forrásai:

kiemelt kép: http://indafoto.hu/lohere/image/18372807-3f1caedc/user

Kép 1. : https://szubjektiv.reblog.hu/utveszto

Kép 2. : https://www.joy.hu/88885-tevesorozat-lesz-a-beavatott-filmekbol

Kép 3. : https://roboraptor.24.hu/2014/07/26/a-majmok-bolygoja-lazadas-ave-caesar/

Kép 4. : https://port.hu/adatlap/film/tv/451-fahrenheit-fahrenheit-451/movie-8