haribo_pecsi_egyetemistak

A Haribo története

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ha azt halljuk, gumicukor, a Haribo jut eszünkbe egyből, annak ellenére, hogy ezen a márkán kívül számos másik is gyárt gumicukrokat. És ha Haribo, akkor rögtön felcsendül az ismerős mottó a reklámból: „Gyermek, felnőtt kedve jó, édes élet, Haribo!”. Csak kevesen tudják, honnan is ered ez a világszinten ismert édesség. Számunkra természetes, ha bemegyünk egy bevásárlóközpontba rengeteg íz közül választhatunk a gyümölcsöstől kezdve, a savanyún át, egészen a kólásig, de medvecukrokat is találunk a polcokon. Édességek egész tárháza közül válogathatunk. Azonban ez nem mindig volt így. A gumimacik története közel 100 éves múltra tekint vissza. 

A macik története

A Haribo gumicukor atyja Hans Riegel, aki 1922-ben született a németországi Bonn városában. A céget apjától örökölte, amelynek nevét pedig az alapító nevének és szülővárosának „egybeolvasztásával” alkották meg: HAns RIegel, BOnn. A férfinak igazi szenvedélyévé vált, hogy boldoggá tegye a lelkes gumicukor fogyasztókat, ezért még 80 éves korában is megvette a legújabb játékokat, elolvasta a legújabb képregényeket, és megnézte a legújabb rajzfilmeket, hogy az egyre csak haladó világot ő is követni tudja, és mindig tisztában legyen az adott fiatalság igényeivel, hobbijaival. Ennek megfelelően inspirálódott az újfajta formák, ízek terén, és készített egyre több és több édességet.

Sokkal inkább érdekelte a gyerekek boldogsága, mint a pénz. Ezt az is bizonyítja, hogy miután visszautasított egy nagyszerű lehetőséget a világ egyik legnagyobb befektetőjétől, a következőképpen nyilatkozott: “A pénz sohasem motivált, azt sem tudom, mikor hoztam össze az első milliómat”. De ne szaladjunk ennyire előre! A világhírnév egy udvar hátsó részében lévő kis konyhából indult, ahol rendelkezésre állt egy zsák cukor, egy szék, egy márványlap, egy henger, egy rézforraló, illetve egy falra szerelt kályha. Az első munkatárs a cégnél, Hans felesége, Gertrud volt, akivel együtt szállították ki biciklin a gumicukrokat a megrendelőknek.

Az eredeti macik nagyobbak és vékonyabbak voltak a maiaknál, arcuk pedig kezdetben mogorva volt, amit csak 2007-ben cseréltek mosolygósra. A Haribo jelképe így a medve lett. Mikor látták, hogy megnőtt az igény a termékre, elkezdtek medvecukrot is gyártani, amely szintén nagy sikert aratott mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. A második világháború kezdete előtt már 400 alkalmazottal dolgozott a cég. A Haribo fejlődése ma már ott tart, hogy az Európában lévő 15 gyárában körülbelül 100 millió darab Goldbärent gyártanak.

Érdekességek

Amikor utána olvastam a cégnek, rengeteg érdekes információt találtam. Többek között azt, hogy az ifjabb Hans Riegelnek akkora sikert hozott a Haribo, hogy egészen haláláig (2013) a Forbes szerint Németország 32 leggazdagabb emberének egyike volt. Azonban az első gumicukor elkészítését nem az ő nevéhez köthetjük, ugyanis azt már a 18. században felfedezték, hogy ha az arabmézgafa akácfaj nyers gyantáját cukorral felfőzik, majd gyümölcsöket vagy egyéb finomságokat adnak hozzá, akkor abból puha, könnyen rágcsálható édesség lesz. Volt idő, amikor még a Haribo-céget is a csőd fenyegette, mivel a második világháború alatt alapanyag, és kereslet sem volt az édességre.

Megdöbbentő tény továbbá, ha az 1 év alatt legyártott gumimackók megfognák egymás kezét, több mint 160 ezer kilométernyi hosszú láncot alkotnának. Ha pedig ugyanígy összeragasztanánk az éves kitekert medvecukorcsigákat, akkor a hossza akkora lenne, mint a Föld és a Hold távolsága, ami hozzávetőlegesen 385 ezer kilométer. Pozitívum, hogy nem használnak mesterséges színezéket, helyette gyümölcs- és növényi kivonatok koncentrátumait teszik hozzá, például őszibarack, mangó, spenót, sárgarépa, alma stb. Hogy mindig meg tudják lepni a Haribo rajongókat, a termékvezetők igyekeznek minél kreatívabb ötletekkel előállni, kézi rajzaikat egy grafikai program háromdimenziós mintává alakítja.

Mivel rengeteg ízben gyártják, ezért mindenki megtalálja a kedvére valót. Remek ajándék minden generációnak. A kisgyerekek imádják, a felnőttek pedig gyakran választják, ha az esti filmhez nassolnivalót keresnek. Neked melyik a kedvenced?

Forrásul az alábbi cikkek szolgáltak:

[1]: https://www.origo.hu/tafelspicc/20180113-a-haribo-gumicukor-tortenete.html

[2]: https://www.origo.hu/nagyvilag/20131016-hans-riegel-a-haribo-atyjanak-portreja.html