Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
3
+1
+1
+1
+1

Az egész világon aktuális és súlyos problémává vált az éghajlatváltozás. Mára már számos kezdeményezés született annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás által okozott problémákra. Egy ilyen önkéntes kezdeményezés a „Föld Órája” mozgalom is, melyet idén a mai napon, március 27-én ünneplünk. Ha érdekel, hogy mit is jelent pontosan a „Föld órája” elnevezés, mi a törekvés fő célja, mit tudnak az emberek tenni a mozgalom keretein belül, valamint hogyan lehet részt venni az eseményen, akkor jó helyen jársz! Az alábbiakban minden fontos információt megtalálsz a rendezvényről.

„Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!”

Mit is jelent pontosan a Föld Órája?

Minden év márciusának utolsó szombatján kerül megrendezésre a Föld Órája nevet viselő nemzetközi környezetvédelmi rendezvény. 2021-ben ezt a mai napon, március 27-én ünnepeljük. A kezdeményezést a WWF (World Wide Fund for Nature) hívta életre, s napjainkra a világ legnagyobb önkéntes akciójává vált. A szervezet fő céljául tűzte ki azt, hogy az eseménnyel felhívja a figyelmet a természeti értékek megóvásának fontosságára és a fenntartható életmódra. 

Története

A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából és olyan méretűvé nőtte ki magát, hogy indulása után egy évvel, 2008-ban már nemzetközi eseménnyé nyilvánították. Kezdetben egy szimbolikus „lámpaoltásnak” indult, mellyel jelképesen szerették volna felhívni a világ figyelmét az éghajlatváltozás következményeinek súlyosságára, napjainkra azonban már több mint 180 országból emberek milliói csatlakoznak hozzá. 

Magyarországon

Hazánk először 2008-ban vett részt a rendezvényen. Ekkor még csak négy magyar város csatlakozott az akcióhoz, a következő évben azonban már 67 magyar település jelezte részvételi szándékát. 

Mit tesznek az esemény résztvevői?

A Föld Órája keretében az esemény résztvevői 20:30 és 21:30 között egy órára lekapcsolják otthonaikban a világítást, áramtalanítják elektromos készülékeiket. Ezzel a 60 perccel jelképesen kimutatják hozzájárulásukat a fenntartható életmódhoz és a környezet védelméhez. Az akció valódi jelentése azonban túlmutat az egy órányi „sötétségen”, napjainkra sokkal inkább a természeti kincsek megóvása érdekében tett cselekedetek jelképévé, mozgatórugójává vált. 

Környezetünk védelme az éghajlati válság leküzdése mellett saját egészségünk, jólétünk, boldogságunk és az emberiség túlélésének biztosítására is szolgál. 

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

WWF Magyarország (@wwfmagyarorszag) által megosztott bejegyzés

 

Éghajlatváltozás

2007-ben az éghajlatváltozás elleni küzdelem hívta életre a Föld Órája mozgalmat. A probléma azonban – több mint egy évtizeddel később – még mindig fennáll, s újabb komoly fenyegetéseket is tartogat: a biodiverzitás és a természeti értékek hirtelen pusztulása.

Az éghajlatváltozás nem csak a sarkvidéki jegesmedvék élőhelyét vagy az ausztráliai Nagy-korallzátony élővilágát fenyegeti. Többek között hazánk tájai és azok élővilága, értékei – a Hortobágy, tölgy- és bükkerdeink, valamint a Dráva árterei is átalakulhatnak. 

A természetben megtalálható értékek óriási jelentőséggel bírnak a jelenünk és a jövőnk szempontjából is. A természet nemcsak ételt, vizet és tiszta levegőt biztosít az emberiség számára, hanem az elsődleges szövetségesünk szerepét is betölti a klímaváltozás elleni küzdelemben. Éppen ezért a környezet megóvása az egyik legsürgetőbb feladattá és leghatékonyabbnak tűnő megoldássá vált az éghajlati problémák elleni harcban. 

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Menni vagy nem menni? -programajánló a vírus idejére

Hatása

 • 2007-ben Sydney-ben egy óra alatt már 10,2%-kal csökkent a város energiafogyasztása. 
 • Ha az egész világ „lekapcsolna” egy órára, annyi energiát spórolnánk, amelyből egy magyar háztartás 500.000 évig élne.
 • Ha az egész világ „lekapcsolna” egy órára, annyi energiát spórolnánk, amely fedezné hazánk heti energiaszükségletét.

A Föld Órája 2021-ben

„Let’s get the world watching. Let’s get the world talking.” – így szól a 2021-es Föld Órája jelmondata, ennek jegyében ösztönöznek bennünket, hogy csatlakozzunk az akcióhoz, online is terjesszük az üzenetét, és vegyünk részt az első Föld Órája Virtuális Reflektorfény eseményen.  

 1. Kövesd Instagramon, Facebookon, Twitteren és YouTube-on is az Earth Hour rendezvénysorozatot!
 2. Nézd meg a videót, melyet a szervezők március 27-én posztolnak a közösségi oldalaikra! Egyelőre nem árulták el, hogy milyen videóról van szó, de az esemény hivatalos weboldalán azt ígérik, hogy egy új megvilágításból láthatjuk majd a bolygónkat. 
 3. Oszd meg a videót, használd a #EarthHour hashtag-et és terjeszd te is a Föld Órája üzenetét!

Mit tehetünk mi?

„Kapcsolj le te is, de ne csak ebben az egy órában légy környezettudatos!” – olvashatjuk a WWF honlapján. 

Az eseményhez való csatlakozás mindenki számára nyitott, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, és buzdítanak bennünket arra, hogy tegyünk a természet kincseinek megóvásáért – ne csak ebben az egy órában, hanem a mindennapok során is. 

Hogyan tudunk részt venni az eseményen?

 1. Kapcsoljuk le ma este egy órára otthonainkban a világítást!
 2. Vegyünk részt online is az első Föld Órája Virtuális Reflektorfény eseményen!
 3. Informálódjunk a klímaváltozásról és következményeiről!
 4. Osszuk meg a saját történetünket és inspiráljunk ezzel másokat, hogy ők is tegyenek a környezetünk megóvásáért! Posztoljunk egy fotót vagy videót, használjuk a #VoiceForNature hashtag-et, írjuk le, hogy miért is fontos számunkra a környezetünk és mit teszünk a mindennapjaink során a természeti értékek megóvásáért.
 5. Szervezzünk kisebb rendezvényeket! Idén a vírushelyzetre való tekintettel az online térben is „találkozhatunk” szeretteinkkel, barátainkkal. Élvezzük az együtt töltött időt, figyeljünk egymásra, élvezzük a különleges esemény hangulatát!

 

„A tengerben olaj a szememen pára,
a levegőben szmog, nem szerelem száll ma.
Ereket vág a kifizetetlen számla,
nem voltam más neked, csak szemetesláda.”

 

Csatlakozz te is a Föld Órája mozgalomhoz és írd meg nekünk, te hogyan töltötted azt az egy órát, illetve te mit teszel a mindennapok során a környezetvédelem érdekében!

Képek forrása:

kiemelt, 1,2,3,4