az_ev_gyogynovenye

Gyógynövény kisokos II. – A 2021-es év gyógynövénye: A fekete nadálytő

+1
1
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
1

A gyógynövények története már évszázadok óta szorosan kapcsolódik a gyógyszerészet történetéhez. Idővel ugyan csökkent a természetes és növényi hatóanyagok jelentősége, ugyanakkor a gyógyszerek jelentős része még napjainkban is növényi eredetű, számos növényi kivonatot tartalmazó termékkel találkozhatunk a gyógyszerpiacon. Talán nem is gondolnánk, hogy egyes gyógynövények védelme, népszerűsítése, s szakszerű alkalmazása mekkora jelentőséggel bírhat a mai modern korban is. Ha érdekel, hogy miért is olyan fontosak a gyógynövények, ki és miért hívta életre az „Év Gyógynövénye” kezdeményezést, valamint, hogy milyen hatásai vannak a 2021-es év gyógynövényének, akkor a legjobb helyen jársz, ugyanis ebben a cikkben többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.

az_ev_gyogynovenye

Az „Év Gyógynövénye” kezdeményezés

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban indította útjára azt a kezdeményezést, melynek keretén belül minden évben kiválasztják az adott esztendő gyógynövényét. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a lakosság megbízható információhoz, jó minőségű termékekhez jusson, valamint a társulat tagjai hozzájáruljanak a gyógynövények szakszerű alkalmazásának elterjesztéséhez. Emellett szeretnék az emberek figyelmét és érdeklődését felkelteni a gyógynövények irányába. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Az év gyógynövénye

A társaság 2013 óta minden évben megválasztja az Év Gyógynövényét:

A 2021-es év gyógynövénye: a fekete nadálytő

az_ev_gyogynovenye

Előfordulása, megjelenése

A fekete nadálytő, tudományos nevén Symphytum officinale, a népgyógyászatban forrasztófűként is ismert gyógynövény. 

Érdekesség: A népnyelvben sarkosfűként, összeplántálófűként is ismert. 

Elsősorban a nedves, árteres területeket kedveli, évelő, hazánkban is honos, lágyszárú növény. Virága bíbor, rózsaszín vagy fehér színű, gyökere fekete, belül szürkésfehér.

Érdekesség: Magyar nevében a „nadály” is utal a növény élőhelyére: Olyan helyeket kedvel, ahol a nadály, tehát a pióca is megél. 

Gyűjtése

Gyógyászati alkalmazása során elsősorban a gyökerét hasznosítják. A fekete színű gyökerét októbertől áprilisig gyűjtik, a legmagasabb hatóanyag-tartalom kinyerése érdekében érdemes a tavaszi időszakban szedni. A jó minőségű alapanyag előállítása során gyors szárítást alkalmaznak, ez esetben a gyökér belseje fehér színű marad. Korábban a levelét teaként és étkezési céllal is fogyasztották, ugyanakkor a teljes növénnyel kapcsolatban megállapították, hogy a szájon át történő alkalmazása veszélyes. 

az_ev_gyogynovenye
Comfrey root with young leaves collected in spring on a table

Hatása

A forrasztófű népies név alkalmazására, felhasználási területére is utal. Már az ókorban, a korai gyógyászatban is zúzódások, csonttörések kezelésére alkalmazták. A csatákban szerzett sérüléseket, csonttöréseket a nadálytő gyökeréből készült masszával kenték be, annak érdekében, hogy megvédjék a sebet az elfertőződéstől, valamint felgyorsítsák a seb gyógyulásának folyamatát. 

Napjainkban elsősorban hátfájás, ízületi fájdalmak, húzódások, zúzódások, ficamok, valamint ezek következtében kialakuló vérömlenyek, duzzanatok kezelésében használatos. Mivel fokozza a sejtek regenerációját, így hozzájárul a törött csontok gyorsabb összeforrásához is.

Állatkísérletek során már igazolták fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatását is, valamint hatékony lehet ödéma kezelésében is. Mindemellett sikeresen alkalmazták zúzódások, véraláfutások, visszér- és aranyérgyulladás gyógyulásának elősegítése érdekében, és ínhüvelygyulladás esetén a fájdalom enyhítésére is. 

Hatóanyagok

A növény levele és gyökere nagy mennyiségű poliszacharidot, polifenolos vegyületeket, valamint allantoint is tartalmaz. Pirrolidizin-alkaloid tartalma a toxicitása miatt fontos. Gyógyhatásáért elsősorban az allantoin felelős, mely gyulladáscsökkentő hatással bír, továbbá fokozza a sejtek, szövetek regenerációját is. Mivel a fekete nadálytő hatásosabbnak bizonyult, mint az azonos mennyiségben alkalmazott tiszta allantoin, így feltételezik, hogy a növény gyógyhatásáért más hatóanyagok is felelősek. 

Nemrég fedezték fel a nadálytő-szaponinokat, melyek kémiailag rokon vegyületeinek (aziatikozidoknak) sebfertőtlenítő, sebgyógyulást elősegítő hatásukat már korábban igazolták. 

Sebgyógyító hatásához hozzájárulnak továbbá a poliszacharidok, polifenolok is. 

az_ev_gyogynovenye

Készítmények

Leggyakrabban krémek, kenőcsök, alkoholos tinktúrák formájában találkozhatunk vele a patikák, gyógynövényboltok polcain. 

Alkalmazása

A krémet vékony rétegben kell felvinni a megtisztított, ép bőrfelületre. Naponta 2-4 alkalommal használhatjuk a készítményeket finoman bemasszírozva a bőrbe. 

Mire kell kiemelten figyelnünk a fekete nadálytő alkalmazása során?

A növény pirrolizidin-tartalma miatt belsőleg alkalmazva májkárosító hatású lehet, májvéna-elzáródást, májdaganatot is okozhat. Mivel a toxikus anyagok kis mértékben a bőrön át is felszívódhatnak, ezért a fekete nadálytő kivonatot tartalmazó készítményeket külsőleg használva is csak limitált mennyiségben és limitált ideig (évente maximum 4-6 hétig 1 mg dózisban) szabad alkalmazni. A károsító hatásainak kiküszöbölése érdekében a készítmények maximum 20% növényi részt tartalmazhatnak. 

Érdekesség: A forgalomban lévő készítmények hatóanyag-tartalma 10-18% között mozog, a „Forte” jelzéssel ellátott készítményekben azonban a 20%-ot is elérheti.

A Növényi Gyógykészítmények Bizottság (HMPC) ajánlása szerint egyhuzamban legfeljebb 10 napig lehet a kezelést folytatni.

A fekete nadálytő készítményeket ezért csak ép bőrfelületen szabad alkalmazni, s figyeljünk arra, hogy nyílt sebre, nyálkahártyára ne kerüljön belőlük.

Kerüljük a nadálytőkivonatok pakolás vagy borogatás formájában történő alkalmazását is!

Fontos megjegyezni, hogy a jó minőségű termékekben az alkaloidok mennyiségét a készítmények gyártása során csökkentik, így a megbízható helyről vásárolt termékek alkalmazása a fent említett szabályok betartásával biztonságos és hatásos.

Várandósok és szoptató anyák számára, és 2 éves kor alatti gyermekek esetében a fekete nadálytő készítmények alkalmazása ellenjavallt.

3-12 éves korosztályban a fekete nadálytő hatékonysága már bizonyított, ám az alkalmazás esetén figyelni kell arra, hogy esetükben se haladja meg az 1 hetes időtartamot. 

A készítmények alkalmazása során minden esetben tartsuk be a fent említett szabályokat, valamint kérjük ki kezelőorvosunk, gyógyszerészünk tanácsait is!

az_ev_gyogynovenye

„A fekete nadálytő nagymúltú, hazánkban is honos gyógynövény, amelynek kivonata gyógyszerkészítmények hatóanyagaként is forgalomban van. Gyökerének hatásossága jól alátámasztott, és elsősorban ízületi fájdalmak enyhítésében és tompa sérülések kezelésében rendelkezik nagy terápiás jelentőséggel. A fekete nadálytő méltán az év gyógynövénye 2021-ben.” – olvasható a Gyógynövénylap.hu oldalán.

A Gyógynövény kisokos I. részében a levenduláról olvashatsz. Ha érdekel, hogyan és mire lehet szakszerűen alkalmazni a növényt, akkor kattints ide!

 

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5