Az egyik legfiatalabb lovag – Sir Lewis Hamilton

Mi a véleményed?
+1
4
+1
7
+1
4
+1
+1
+1
+1

Történelmet író sikerei után,  2021. első napján lovaggá ütötték a hétszeres Formula 1 versenyző világbajnokot, Lewis Hamiltont. Sokakban kétes érzelmek dúlnak emiatt, megoszlanak a vélemények, de úgy gondolom, megérdemelten adományozták neki a kitüntető címet. E jeles alkalom, illetve a napokban ünnepelt 36. születésnapja okán szeretném bemutatni, hogy ki Ő valójában.

Formula 1

Kétséget kizáróan a legrangosabb nemzetközi autóverseny-sorozat, melyet a szezonban minden hétvégén körülbelül százmillióan követnek a világ több mint kétszáz országában. A verseny szabályait a FIA, azaz a Nemzetközi Automobil Szövetség határozza meg.  A világbajnokságokon jelenleg tíz  csapat vesz részt, amelyeknek két, ugyanolyan típusú autóba egy-egy versenyzőt kell ültetniük. A pilóták váltása bármikor megtörténhet, ha egy csapat versenyzője megsérül vagy a vezetők nem elégedettek a teljesítményével. A nyitott karosszériájú, egy üléssel rendelkező autók, körülbelül 1000 lóerős turbómotorok által elérhetik a 380 km/órás sebességet. A leghíresebb autóverseny-sorozat, egy rendkívül drága sportág, szponzorok fedezik a csapatok kiadásait. A versenysorozat futamokból, Grand Pixekből áll, amelyeket szilárd burkolatú, erre a célra kialakított zárt, vagy városi pályákon rendeznek. Az eredmények alapján évente két világbajnokot avatnak, egy egyénit és egy konstruktőrit. 

Lewis Hamilton

Kétséget kizáróan jelenleg az egyik legjobb pilóta, Lewis Hamilton 1985. január 7-én született Stevenageben, Nagy-Britanniában. Édesapja grenadai származású, a szülei innen vándoroltak ki az Egyesült Királyságba. A Mercedes pilótája, már 8 éves korában gokartozott, 12 évesen szerződést kötött a csapattal, hogy a későbbiekben az ő színük alatt fog versenyezni, miután számos gokartbajnokságot megnyert, ilyen fiatalon látszódott tehetsége. 15 évesen mutatta meg először tudását formulaautóval. 2007-ben az első színesbőrűként csatlakozott a Forma 1 csapatához, a McLaren versenyzőjeként. Fernando Alonso csapattársa volt, akivel konfliktusai mindvégig akadtak. Már az első évben remekelt, azonban kisebb balesetek, az utolsó versenyen nyújtott teljesítménye miatt, második helyezett lett. A 2008-as évben ugyancsak hozta formáját, bár még nem teljesedett ki, kisebb-nagyobb hibákkal, a legutolsó hajrában a brazil futamon megszerezte első világbajnoki címét, ezáltal vált minden idők legfiatalabb Formula–1-es világbajnokává. Csapata a McLaren alulmaradt a Ferrarival szemben, a konstruktőri világbajnokságban. 2013-ig nem történt jelentősebb változás, nem szerzett világbajnoki címet, ebben az évben a Mercedeshez szerződött, Michael Schumacher helyére. A téli felkészülés alatt bizonytalanná vált a helyzet, nem hittek a közös munkában, majd hamarosan ő lett a leggyorsabb pilóta. A 2014-es szezonban jelentős szabálymódosítások történtek,  amelyek a motorokat, illetve az üzemanyag-fogyasztást érintették. A Mercedes autói kiválóan felkészítettek, jó állapotuknak és a remek csapatmunkának köszönhetően, Hamilton ebben az évben ünnepelhette a második világbajnoki címét. 2015-ben a harmadik címet is bezsebelte, majd 2016-ban a kiváló nyitás ellenére sem sikerült a dobogó élére állnia. 2017-től a csapattárs személye megváltozott, Nico Rosberg helyére, Valtteri Bottas került, ebben az évben ugyancsak a sok Pole-pozíciónak köszönhetően nyert. Az ezt követő években már-már megszokott módon, Hamilton remekelt, így bezsebelve 2020-ban, megdöntve Michael Schumacher rekordját, hétszeres világbajnoki címmel büszkélkedhetett.

Rekordjai

Számos Forma 1-es rekordot döntött meg 12 éves pályafutása során. A sok szakmai csúcs között, kiemelném a két legfontosabbat: a legtöbb világbajnoki cím és futamgyőzelem elnyerését. Mivel a szabályok keveset változnak, 2021-ben Hamilton egyedüli rekorder lehet a bajnoki címek elnyerését tekintve, elemzők úgy gondolják, hogy képes pályafutása során még legalább 3 világbajnokságot megnyerni.

Egy másik arca

Hamilton részben származása és erkölcsi és beállítottsága miatt fontosnak tartja, hogy kiálljon a rasszizmus ellen. 2020-ban George Floyd emléke előtt tisztelegve több futam megnyerése után, a ’Black Lives Matter’ feliratú pólójában vette át a díját. Szociális érzékenységével példát mutatva sokat adományoz rászorulók részére.

Lovaggá ütés

Minden idők legsikeresebb F1-es pilótája az első bajnoki címe után, 2008-ban, mindössze 23 évesen lett a Brit Birodalom rendjének tagja. Nemrégiben, 2020 év végén, a BBC közönségszavazásán Hamiltont választották az Év Sportszemélyiségének. 

A legmagasabb szintű elismerés megítéléséről hónapok óta pletykák keringek, amik végül bizonyítást nyertek, így 2021 újév első napján, II. Erzsébet brit királynő lovagi címet adományozott autósportokban nyújtott kimagasló teljesítményéért. Immár Sir Lewis Hamiltonként élheti életét, Sir Jackie Stewart, Sir Jack Brabham és Sir Stirling Moss után. Ő az első, akit aktív pályafutása során lovaggá ütöttek.