pte-modellvaltas-ehok-kozlemeny

“A döntés a hallgatói érdekképviselet részéről még nem született meg…” – PTE EHÖK közleménye a modellváltással kapcsolatban

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kedves Hallgatótársak!

Ahogy az Egyetem hírleveleiből, valamint hivatalos online lapjából (https://univpecs.com/) is tájékozódhattatok, a hónap elején Egyetemünk tárgyalásokat kezdeményezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőivel az intézmény fenntartói modellváltásának lehetőségeiről.

A modellváltással kapcsolatos döntést az egyetemi polgárság legfőbb döntéshozó szerve, a Szenátus fogja meghozni, várhatóan január végéig. A Szenátus működése a képviseleti demokráciára alapul, amely az olyan nagy közösségek számára, mint a 27 ezer egyetemi polgárral rendelkező Pécsi Tudományegyetem nélkülözhetetlen eszköz, és talán az egyik legfontosabb értékünk.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat álláspontját a kérdésben nem világnézeti, vagy politikai célok mentén, hanem kizárólag a Szenátus elé került előterjesztés alapján, szakpolitikai, oktatáspolitikai szempontok figyelembevételével fogja kialakítani. A döntés a hallgatói érdekképviselet részéről – egyes hírforrások közléseivel ellentétben – még nem született meg, a modellváltással kapcsolatos egyeztetési folyamat folytatásával az EHÖK elnöke – mint tanácskozási joggal rendelkező meghívott – a Dékánok Tanácsán egyetértett.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hallgatóság választott képviselőjeként kiálljon a hallgatói közösség jogaiért, akár szervezeti, tanulmányi, szociális, kollégiumi ügyről legyen szó. Felelősségünk, hogy a modellváltással összefüggő megbeszélések során aktívan részt vállaljunk, a hallgatói jogok folytonosságának megteremtése érdekében.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat ennek a küldetésnek megfelelően ült le a tárgyalóasztalhoz, azért, hogy egy esetleges struktúraváltás esetén is biztosíthatóak legyenek a jelenleg hatályos peremfeltételek: legyen szó akár a szociális, akár teljesítmény alapú támogatások volumenének megtartásáról, az oktatás minőségének megőrzéséről és emeléséről, vagy a kollégiumi ellátás színvonalának növeléséről.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat álláspontját az egyeztetések során kialakult végleges előterjesztés – és az abban foglalt, hallgatói jogokat érintő garanciák – alapján fogja meghozni, ezzel garantálva a hallgatói érdekérvényesítés és önrendelkezés biztosítottságát.

Kérünk Benneteket, hogy a modellváltással kapcsolatos aktualitásokról hiteles forrásból tájékozódjatok (egyetemi weboldalak, közlemények), a sajtóban megjelenő részinformációkat kezeljétek kellő fenntartással.

Üdvözlettel:

Egyetemi Hallgatói Önkormányzat

1 thought on ““A döntés a hallgatói érdekképviselet részéről még nem született meg…” – PTE EHÖK közleménye a modellváltással kapcsolatban

Comments are closed.