A cigicsempész keresztanyu elstartol

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A magyar sorozatipart szinte fenekestül felforgatta a 2017-ben bemutatott A mi kis falunk című sorozat. A műfaj azonnal hatalmas kedvenc lett, ezért sokszor megpróbálták utánozni, több kevesebb sikerrel.

A műfaj

A mi kis falunk, a Drága örökösök és a január 3-án startoló Keresztanyu című sorozat is hasonló koncepcióra épül. A magyar valóságot mutatják be egy falusi környezetben, néhol kisebb-nagyobb túlzásokkal. A legerősebb vonzereje ezeknek a sorozatoknak az, hogy teremtenek egy falut, amellyel az emberek tudnak azonosulni. Ezt nem saját ötletből hozták a hazai média piacára, horvát és szlovák licenszek alapján készülnek a sorozatok, magyar igényeknek megfelelően. Itthon a műfaj egyik legnagyobb úttörője Hámori Barbara, aki a nemrég befejezett 4 évados Drága örökösöket készítette, és nemsokára elindul a szintén általa alkotott Keresztanyu is. Magyarországon a Barátok közt típusú sorozatokhoz szoktak hozzá az emberek. Nem hiába volt ez sikeres, és készített több csatorna is magának hasonló telenovellát. A Drága örökösök és a Mi kis falunk teljesen mást képviselnek, hiszen ezek heti 1-szer jelentkeztek új epizódokkal. A telenovella, mint műfaj egyáltalán nem újdonság, hiszen biztos mindenki hallott már Izauráról vagy Rubyról, akik mint karakterek, hatalmas úttörők voltak a műfajnak. Igaz, ha egy beszélgetésben szóba kerültek „senki” nem nézte Őket, mégis mindenki tudta, hogy mi is történik éppen velük. Fura volt, hiszen nem a magyar hétköznapokhoz igazodtak a részek, általában spanyol ajkú stábok készítettek a műfajba sorozatokat. Hatalmas lépés volt, hogy magyar produkciók is beléptek a piacra. Ők inkább a komédia felé vitték el a sorozatokat, és ahogy a számok mutatják, nagyon jól jártak a produkciós irodák. Régen indult már nagy sikerű telenovella itthon.

Az ukrán cigicsempész banda

Az új helyszín neve Makkosszállás, amely csak egy kőhajításnyira van az Ukrán határtól, ez nagyon meghatározó lesz a sorozatban. Míg a képernyőn egy új helyszínt és egy új községet látunk, addig a helyszín valójában maradt ugyanaz, mint a Drága örökösöknél, mégis a tv-ben észre sem fogjuk venni a hasonlóságot az alkotók szerint. Hámori Barbara külön kiemelte a 24.hu-nak adott interjújában, hogy semmilyen hasonlóságot nem szeretne a két sorozat között. Ugyanebben az interjúban azt is elmondta, hogy szerinte Makkosszállás sokkal menőbb hely lesz, mint Ökörapáti, amely az örökösök helyszíne volt. Ami szerintem egy nagy hasonlóság, hogy az új sorozat csempészésre alapul, a másik sorozatban pedig egy teljes évad állt fenn egy hasonló bűntényre. Utóbbiban Szláven került hatalmas galibába a régen elkövetett műkincs-csempészet miatt, az új sorozat teljesen ilyen alapokra épül. Molnár Piroska alakítja Roza mamát, aki egy átlagos nyugdíjas nagymamának látszik, viszont egy cigaretta- és üzemanyag-csempész hálózat főnöke. 69. születésnapján elhatározza, hogy egy éven belül visszavonul, és a teljes “bizniszt” átruházza másra. A 3 fő jelölt Lajos, Oleg és Jóska minden erővel azon vannak, hogy Őket válasszák meg polgármesternek a községben, mert ez egy kikötése a maffia főnökségnek. A Jóskát alakító színész nem más, mint Németh Kristóf, aki a Drága örökösökben már egyszer játszott polgármestert, valamint a Barátok köztben a nőcsábász szerepet kapta meg. Elárulta egy interjúban, hogy itt is hasonló szerepe lesz a csempészet mellett, hiszen a nőcsábász formáját ide is hoznia kell. A szereplőgárda nagyon rangos neveket sorakoztat fel, mint a már említett Németh Kristóf, és Molnár Piroska, emellett szerepet kapott többek között Nagy Feró és Ullmann Mónika is. 

Mikor és hol?

Mivel egy telenovelláról beszélünk, ezért a részek nem heti 1 epizóddal fognak érkezni a nappalikba, hanem minden hétköznap várható lesz 1-1 új rész. Talán ezzel egy kicsit a Barátok köztöt akarják lecserélni, hiszen főműsoridőben régen volt már hasonló tartalom. Nagyon jó hiánypótló lehet, ha a Barátok közt végleg beadja a kulcsot. Az első rész január 3-án érkezik 18:50-kor és utána minden hétköznap 20:10 perckor várhatóak új részek. Ti várjátok már a sorozatot?

Teljes interjút  Hámori Barbarával ide kattintva érhetitek el.