A cél mindig a fejlődés, még ezekben az időkben is! – Interjú Sütő Richárddal a PTE KTK HÖT elnökével

Mi a véleményed?
+1
3
+1
1
+1
5
+1
+1
+1
+1
1

Az elmúlt 2020-as évben olyan változások értek minket, melyek után sok szempontból már nem működhetnek, nem működtethetőek a dolgok úgy, ahogyan eddig. Sajnos, a kialakult helyzet miatt a hallgatóság mindennapi életének változatossá és könnyebbé tételéért felelős Hallgatói Önkormányzatok is számos nehézség elé vannak állítva. Legújabb cikkemben Sütő Richárdot a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán megtalálható Hallgatói Önkormányzati Testület elnökét kérdeztem a 2020-as év kapcsán.

Kedves Ricsi! Kérlek mesélj kicsit magadról, hogyan kerültél a PTE-re?

Sütő Richárd: Először is nagyon szépen köszönöm a megkeresést, ritkán adódik hasonló alkalom. 2016-ban kerültem a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karára. Előtte a Kaposvári Egyetemen végeztem közgazdász asszisztensként, marketingkommunikációs szakirányon, de alapvetően pécsi vagyok, így nem volt kérdés, hol folytatom tanulmányaimat. Anno a Gólyatábor hihetetlen élményt és lelki löketet szerzett számomra. Megismerhettem az igazi „Pécsiközgázos életérzést”, sok ismerősre, barátra tehettem szert. Már akkor is tevékenykedtem Diákszervezetekben, illetve közéleti tevékenységekkel segítettem az akkori Hallgatói Önkormányzat munkáját. Sok más kar hallgatóival is jóba lettem. Szép emlékek… Az egyetem mellett OKJ-s fotográfus képzést csinálok, nemsokára azzal is végzek, és nemrég indítottam el egyéni vállalkozásomat is. Szeretem lefoglalni magamat és több lábon állni.

Mióta töltöd be a HÖT-elnöki pozíciót? Milyen feladatokkal jár ez együtt?

Sütő Richárd: Az elnöki mandátumomat 2019-ben kezdtem, bár előtte kulturális referensként dolgoztam majdnem 1 évig, akkor főképp rendezvényszervezéssel és közösségi média felületek kezelésével foglalkoztam. Elnökként az én feladatom a szervezet koordinálása, gazdasági tevékenységek kezelése, konzultáció a dékáni vezetéssel és egyéb belső szervezeti egységekkel, különböző bizottságokban való érdekképviseletek, illetve rendezvények szervezése, lebonyolítása, ezen felül pedig folyamatos kapcsolattartás és tárgyalás a belső, illetve külső partnereinkkel egyaránt.

Hogyan értékelnéd a 2020-as évet, mint HÖT elnök? Milyen hatással van a munkátokra a járványhelyzet? 

Sütő Richárd: Úgy gondolom, hogy a pandémia teljesen átalakította a Hallgatói Önkormányzat működését és tevékenységét. Egyik fő feladatunk a hallgatói élet felpezsdítése különböző szakmai és kulturális jellegű programokkal, mondjuk ki, teljesen leállt. Olyan eseményekről és rendezvényekről beszélünk, amelyek nem igazán integrálhatók át online térbe, hiszen pont a személyes jelenlét a lényeg. Sajnos nem tudtunk rendezvényeket tartani, ami egyrészt gazdasági, másrészt lelki szempontból ejtett sebet mind a szervezeten, mind a hallgatókon egyaránt. A kommunikáció is sokkal nehezebb volt a szervezeti egységekkel és a hallgatókkal. El kellett fogadnunk ezt a helyzetet és meg kellett tanulnunk a hátrányokat előnyökké kovácsolni. Próbálunk ebben a nehéz időszakban is pozitívak maradni és folyamatosan fejleszteni magunkat, hogy később minőségibb szolgáltatásokat és gördülékenyebb működést produkálhassunk.

A cél mindig a fejlődés, még ezekben az időkben is! Összességében úgy gondolom, hogy szervezetünk megállta a helyét és sikerült egy stabil, működőképes struktúrát kialakítanunk csapatommal, akikre nagyon büszke és akiknek nagyon hálás vagyok, hogy velük dolgozhatok. Köszönöm innen is nekik, Nélkülük nem sikerülne az előrelépés és a fejlődés.

Hogyan élted meg lelkileg a tavalyi évet? Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást 2020-ban? 

EZT OLVASTAD MÁR?  A Pécsi Tudományegyetem modellváltásával kapcsolatos kérdőív

Sütő Richárd: Rengeteg minden történt velem a 2020-as évben is. Mint mindenkinek, nekem is voltak nagyon nehéz időszakaim, de ugyan úgy voltak nagyon szépek is és ezekre szerettem volna inkább koncentrálni, ezekből építkezhet és juthat előrébb az ember. Minden munkám javarészt home office jellegű, így ez a fajta átállás nem okozott különösebb problémát számomra. Bár sokan úgy gondolhatják, hogy nehéz lehet megélni a mindennapi pörgés, hallgatói élet mellett egy kijárási tilalmat vagy éppen a közösségi élet hiányát, de az igazság az, hogy nagyon szeretek egyedül lenni és önfejlesztéssel foglalkozni, így ezt is pozitívumként fogom fel. Sok mindent elkezdtem, amire korábban nem jutott időm a járványügyi helyzet előtt.

Ami a legnehezebb kihívást jelentette számomra az inkább az, hogy ugyan olyan pozitív szemlélettel lássam magamat és a világot, mert úgy éreztem néha falakba ütközöm. Sok mindent átformált a helyzet és időbe telik mire az ember adaptálódik. Ezen kívül, ami most is nehéz, hogy nagyon szeretem a konditermi edzést. Testileg és lelkileg is feltölt, olyankor csak az edzés és a zene létezik számomra, az összes problémám megszűnik, nem foglalkozom mással. Sajnos ezt a tevékenységemet a helyzet miatt nagyon nehéz megoldani.

Mit üzensz a hallgatóknak?

Sütő Richárd: Sokszor beszélek a hallgatótársaimmal a problémákról és örülök, jól esik, hogy sokan személyesen is megkeresnek. Tudom, hogy nehéz időszakon mennek keresztül. Számonkérések, vizsgák, kikapcsolódás, most minden nehezebb. Főleg az elsőévesek sínylették meg az eddigi időszakot, hiszen nem volt ballagásuk, gólyatáboruk, gólyabáluk. Rengeteg olyan közösségkovácsoló eseményről maradtak le, amelyek alapvetően határozzák meg legszebb éveiket, nem is beszélve az információhalmazról, amellyel megkönnyíthetnék a mindennapjaikat és a csoporttársaikat sem tudták megismerni. Azt szeretném üzenni a hallgatótársaimnak, hogy fogadják el a jelenlegi helyzetet, amiben most vannak, mert minden rossznak vége szakad egyszer. Próbálják meg kihozni az adott helyzetből a maximumot és a legjobbat. Kezdjenek bele új dolgokba, fejlesszék a képességeiket. Amint lehet, mi megpróbáljuk majd bepótolni az elmaradt rendezvényeket, tudjuk jól, hogy az már „nem lesz ugyanolyan”, de ha egy kicsit is segíthetjük ezzel őket, akkor már megéri. Hozzánk mindig bátran fordulhatnak!

Köszönöm, hogy elfogadtad megkeresésemet! Elsőéves hallgatóként elmondhatom, hogy valóban nem egyszerű ez az időszak. Nehéz volt szembesülni az örök élményekkel szolgáló programok sorozatos elmaradásával, illetve az online oktatással. Viszont, ahogyan Te is fogalmaztál fontos, hogy igyekezzünk pozitívak maradni ezekben a nehéz időszakokban is és keressük az új lehetőségeket. Persze, ez sokszor nem egyszerű, de a döntés mindig a mi kezünkben van!

Képek forrása: http://kerekesfoto.hu/