A bőség titka- avagy miért is fontos a liba nap?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Minden ünnepnek megvannak a saját népszokásai, hagyományai és babonái. November 11-éhez, Szent Márton napjához is sok népi hiedelem köthető.

A legenda szerint a 400-as években született Szent Márton, a mai Szombathely városában. Katonaként szolgált a római császár seregében. Egy hideg téli napon megsegített egy szegény koldust, neki adta a meleget nyújtó köpenyének az egyik felét, majd a másik felét egy szegény embernek. Miután odaadta nekik, folytatta az útját, ám ezután kisütött a nap és felengedett a fagy. A napsütés meglehetősen szokatlan volt novemberben, ezért Baranyában azóta is Szent Márton nyara ként emlegetik ilyenkor a napsugarakat. Ezen az éjszakán a koldus képében Jézus jelent meg Márton álmában. Ennek hatására a császár helyett Istent kezdte szolgálni. Jóságos és segítőkész ember volt, kedvességéről már akkoriban is szóbeszédek keringtek, így püspökké akarták választani. Mikor ő értesült erről, a libák óljában bújt el, hogy ne találjanak rá, akiket érte küldtek. A madarak hangos gágogásukkal és szárnyaik csapkodásával azonban lebuktatták őt. 371-ben végül püspökké szentelték és egészen haláláig segített a rászorulóknak.

Egykor ez a nap jelentette a téli évnegyed kezdetét, a paraszti év végét. Ekkor fejezték be a mezőgazdasági munkálatokat, ilyenkor fizették ki a cselédeiket, akiknek szokás volt adni egy libát is a fizetség mellé ajándékba. Így csökkentették a felhizlalt libák számát a téli pihenőidőszak előtt. E napon hatalmas lakomákat rendeztek, ahol az új termést szolgálták fel. Emellett került az asztalra libasült és az új borral volt szokás koccintani, mert eddigre a mustból az is kiforrott. „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Úgy vélték, hogy a lakomázások meghozzák a következő évre is a bőséges termést, ami a gazdagságot jelentette, és minél többet fogyasztanak a borból, annál több egészséget és erőt isznak magukba. A papnak szokás volt az ételből küldeni, a libasült hátsó része jutott neki. Innen ered a „püspökfalat” elnevezés. November 11-én a finom lakoma azért is fontos volt, mert ezután az adventi 40 nap böjt következett.

A sült liba Márton napján nemcsak a bőséget hozta meg a következő esztendőre, időjárás jóslása szempontjából is jelentős volt ez az ünnep. A lúd mellcsontja volt az egyik, amiből következtettek a téli időre. Ha a csont vörös vagy barna volt, akkor hideg és kemény tél volt várható, de ha a színe fehér, akkor havas, de enyhe. Nem csak a mellcsontból, hanem az aznapi időjárásból is jósoltak. Azt tartották, hogy ha ezen a napon esik az eső, akkor a fagy elviszi a termést, majd szárazság következik. Az adott nap időjárásáról úgy gondolták, hogy pont ellenkezője várható. A mondás úgy tartja, hogy „Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

EZT OLVASTAD MÁR?  Eltelt egy hét az őszi online oktatásban a BTK-n – Interjú Dr. Polyák Gáborral

Más országokban, például Ausztriában, Németországban és Hollandia bizonyos részein felvonulásokat tartanak ezen a napon. Lampionokkal vonulnak fel, amik arra hivatottak, hogy a fényt eljuttassák mindenkihez, ami a jó cselekedeteket jelképezi. Ezt a 19. században vezették be, az egyház rendelte el. Most már ebben inkább a gyerekek vesznek részt. A menet elején egy Szent Mártonnak öltözött lovas áll és sötétedéskor a kicsik saját kézzel készített lámpásaikkal járják az utcákat és eközben Márton napi, régi nótákat énekelnek. Szokásuk, hogy egy műsort is előadnak, ami azt a történetet dolgozza fel, ahogy Márton megosztja a köpenyét. Lezárásként Márton-tüzet gyújtanak és finomsággal ajándékozzák meg a gyermekeket. Tipikus és jellegzetes ajándék ilyenkor egy ember formájú figura, amit édes tésztából csinálnak, ez a Weckmann. Portugáliában ezen a napon a családok és barátok összeülnek, hogy sült gesztenyét csináljanak. Aguapé-t fogyasztanak hozzá, ami vizezett bor és jeropigat-t, ami pedig must és pálinka keveréke.

Most, hogy tudjuk miért is kell libát enni ilyenkor, íme egy ínycsiklandó, de egészséges recept. A libacomb elkészítése rendkívül egyszerű. Vastag szeletekre vágjuk a vöröshagymát, majd egy nagy tepsibe szórjuk fokhagymával és a babérlevéllel együtt. Megtisztítjuk a libacombokat, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Ezután a hagymára helyezzük, ahol szintén megsózzuk és megborsozzuk. A combok mellé öntünk egy kis vizet, lefedjük alufóliával és kb. 4 órára 150 fokon sütjük. Köretnek szuper választás a sütőtök és vörösboros alma. A sütőtököt először meghámozzuk, majd kimagozzuk és felszeljük. Egy kevés őrölt gyömbérrel megszórjuk, majd 180 °C-os sütőbe tesszük kb. 20 percre. Az almákat félbevágjuk és kivágjuk a közepüket. 3 dl vörösbort felforralunk 2 evőkanál xilittel, majd beletesszük az almákat. Kb. 5 percig forraljuk, majd hagyjuk a borban kihűlni. Az almát kivesszük, a maradék bort mártássá forraljuk. Miután elkészült tányérra tesszük és a fent leírtak alapján idei borral tálaljuk. Íme a jövő évi bőség, gazdagság és egészség receptje. Egy próbát megér.

Ekaterina Bolovtsova fotója a Pexels oldaláról