A balhés rosszfiú, aki rögbi játékosból lett darts világbajnok

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1
1

2020 után 2021-ben is újdonsült világbajnokot avattak a PDC darts-vb döntőjét követően, hiszen Gerwyn Price 7-3-ra legyőzte a kétszeres vb-győztes Gary Andersont. A döntőről Szabó Zsolt kollégám írt bővebben, az ő írását itt találhatjátok meg. 

Price, a walesi dartsos 1985. március hetedikén látta meg a napvilágot Cardiffban, majd Markhamben nevelkedett. Miután befejezte az iskolát a helyi rögbi csapatnál kezdett el játszani, majd a walesi élvonalban a Nealth and Cross Keys csatáraként játszott. A legmagasabb szinten, a Pro14-es bajnokságban a skót Glasgow Warriorsnál szerepelt, ahol a többi játékos sérülései miatt kulcsszereplővé vált.  Igaz játszott a South Wales Scorpionsnál is, de 2014-ben felhagyott a profi rögbivel azért, hogy másik szenvedélyére, a dartsra tudjon koncentrálni.

Gerwyn először egy markhami kocsmában találkozott a sportággal, péntekenként a barátaival játszott a privát bajnokságukban. Először nem nagyon ment neki a dobás, viszont péntekről péntekre egyre jobb és jobb lett. Tehetségére Barrie Bates, profi walesi dartsos is felfigyelt, az ő tanácsára indult el a Professional Darts Corporation, Qualifying School programjában. A profivá válás legelső lépcsőfokát aztán sikerült megugrania, hiszen 2014 januárjában a torna második napján, sorozatban hat mérkőzést nyert a döntőben, végül Rowby-John Rodriguezt 5-3-ra legyőzte. Ezzel a sikerrel két évre bebiztosította helyét a PDC által szervezett tornákra. Első komolyabb versenye a 2014-es UK Open volt, ahol a második körben Aden Kirk ellen kapott ki 5-2-re.

A sikertelen UK Open után a Players Championshipben kétszer is a legjobb 16 közé jutott, itt viszont mindkétszer kiesett: előbb az év elején világbajnoki címet nyerő Michael van Gerwen győzte le, majd Stephen Buntingtól kapott ki. Legnagyobb sikere viszont az volt, hogy a korábbi világelső Colin Lloyd ellen 6-2-re győzött az European Darts Openen, ahol nagyon jónak számító, 98,32-es átlagot dobott. A 2014-es 13. Players Championshipben aztán egészen a nyolcaddöntőig menetelt, itt viszont már túl nagy falatnak számított Adrian Lewis, aki egy szoros összecsapáson végül 6-5-re győzte le a walesit. Első világbajnokságán egészen a nyolcaddöntőig menetelt, ahol Andy Hamilton jelentette a végállomást számára. Ennek ellenére korántsem lehetett elkeseredve, hiszen valósággal berobbant a darts világába. Sikereinek köszönhetően az 59. helyre jött fel a PDC-világranglistáján.

A 2015-ös esztendő nem a legjobban indult számára, hiszen az UK Openen már a selejtezőkörben kiesett Matt Padgett ellen, viszont nem sokkal később az egyik Players Championship versenyen 105,78-as átlagot dobva legyőzte Adrian Lewist. Később sajnos kiesett James Waddel szemben. Az első félévben összesen nyolcszor jutott a legjobb négy közé a Player Championship eseményen, amelynek köszönhetően részvételi jogot szerzett a World Matchplayen. Itt aztán 10-4-re legyőzte Michael Smithet, de később Peter Wright elleni 16-7-es vereségének köszönhetően búcsúznia kellett a tornától.

A következő évben megszerezte első tornagyőzelmét: a 2016-os év hetedik Players Championship versenyének döntőjében Peter Wright már 3-0-ra vezetett ellene, azonban Price összekapta magát és sorozatban hat szettet megnyerve 6-3-ra diadalmaskodott. Ezután a következő Players Championship döntőjében is győzni tudott, itt sokkal simábban, 6-1-re győzte le Jamie Caent. 

A 2017-es évnek már, mint a világ 20. legjobb dartsosa vághatott neki, az UK Openen pedig ennek megfelelően szerepelve egészen a nyolcaddöntőig menetelt. Itt aztán Ian White volt az ellenfele, aki 9-9-es állásnál dupla 10 helyett dupla 15-t dobott, így nem tudott kiszállni, Gerwyn Price azonban extra teljesítményt nyújtva 160-ról szállt ki, amivel bejutott az elődöntőbe. A döntő előtti utolsó lépést is sikerrel vette, miután 9-9-es állást követően 11-9-re legyőzte Alan Norrist, így bejutott élete első major tornadöntőjére. A végső győzelemért Peter Wrighttal csapott össze, viszont a skót már a találkozó elején 7-2-es előnyre tett szert, amit igaz 8-6-ra fel tudott hozni Gerwyn Price, azonban végül 11-6-ra kikapott, így elvesztette a döntőt. Teljesítményének köszönhetően hazája válogatottjába is bekerült, így a páros darts-világbajnokságon Finnországot, Írországot, Oroszországot és Belgiumot legyőzve Mark Websterrel az oldalán bejutott a döntőbe, ahol a hollandok ellen már nem sikerült a bravúr és 3-1-re kikaptak. 

A 2018-as darts világbajnokság nem a legszerencsésebben alakult számára, hiszen hiába győzte le Ted Evettset és Ian Whiteot is, a walesi a harmadik körben a címvédő Michael van Gerwen ellen 4-2-re kikapott. Ennek ellenére nem lehetett szomorú, hiszen a 2017-es sikereinek köszönhetően bekerült a 2018-as Premier League mezőnyébe. Az áttörés itt azonban nem sikerült, hiszen győzelem nélkül kellett búcsúznia. A sokaknak nem szimpatikus játékos azonban nem adta fel és egy European Tour, International Darts Open győzelemmel vigasztalta magát, majd élete első televíziós tornáján megnyerte a Grand Slam of Dartsot, miután a döntőben 16-13-ra legyőzte Gary Andersont. Ezzel a sikerrel ő lett az első walesi dartsos, aki tv-ben közvetített bajnokságot tudott megnyerni.

2019-ben már a második körben búcsúzott a világbajnokságtól, azonban a Premier League-ben az ötödik helyen zárt, majd később bejutott az European Championship döntőjébe, ahol Rob Crosstól kapott ki 11-6-ra. Novemberben megvédte címét a Grand Slam of Darts fináléjában, amihez az is kellett, hogy karrierje során először legyőzze Michael van Gerwent. A 2020-as világbajnokságon aztán élete legjobb teljesítményét érte el, hiszen az elődöntőbe jutott, viszont itt kikapott a későbbi győztes Peter Wrighttól. A folytatásban, 2020 márciusában bejutott az UK Open döntőjébe, itt viszont 11-9-re kikapott Michael van Gerwentől.  2020-ban először megnyerte a World Series of Darts Finals döntőjét, miután megverte Rob Crosst, de a World Grand Prixen is első lett Dirk van Duijvenbode legyőzésével.

Karrierje csúcsára 2021. január 3-án ért fel, miután nagyon simán, 7-3-ra legyőzte a kétszeres világbajnok Gary Andersont a PDC-vb döntőjében. Első világbajnoki címe mellett rögtön a világranglista élére ugrott letaszítva trónjáról ezzel Michael van Gerwent.

Gerwyn Price teljesítménye szorgalmának, kitartásának és akaraterejének köszönhetően évről-évre folyamatosan javult és egyre nagyobb elismerést szerzett magának. Sikereit azonban beárnyékolják konfliktusai. A 2019-es PDC Premier Leaguen például Daryl Gurneyvel szólalkozott össze, míg a tavalyi világbajnokságon Peter Wrighttal volt összetűzése.   

Érzelemkitörései és egyéb problémás tettei miatt személyisége megosztó, azonban több interjúban, valamint ismerősei nyilatkozataiból is kiderül az, hogy a színpadon mutatott, néha kicsit arrogáns ember a magánéletben nagyon kedves, közvetlen és visszahúzódó. Teljesítménye, szorgalma és kitartása mindenki számára példaként szolgálhat.