a-rivaldafeny-ara-netflix-kritika-pecsi-egyetemistak

A baletthez a tökéletesség is kevés – A rivaldafény ára sorozatkritika

Mi a véleményed?
+1
7
+1
11
+1
1
+1
+1
+1
+1

William Shakespeare-től származó „Színház az egész világ” kifejezés tökéletesen illik a Netflixen több, mint egy hónapja debütált Tiny Pretty Things – A rivaldafény ára című thriller sorozatra.

A színház, s az azon belüli klasszikus balett világát két arc jellemzi az előadó művészetek között. Egyik oldalról a gyönyörű kecsességet látjuk, harmonikus zenekísérettel és szenvedélyes pas des deux szimfóniájában. Másik arca azonban nem tárul elénk, a színfalak mögötti éjsötét világból fakadó gyötrelem nem látható a színpadon. A klasszikus balett a testekkel kommunikál, hangsúlyos karok, látványos adagio-k kíséretében. Tökéletességre törekedve azt a célt szolgálja, hogy elkápráztassa a közösséget. Cikkem további bekezdései spoilert tartalmaznak.

a-rivaldafeny-ara-netflix-kritika-pecsi-egyetemistak2

A balett okozta küzdelem már az első képkockák mentén bemutatásra került. A chicagói Archer Balettintézet legkiemelkedőbb növendéke, Cassie (Anna Maiche) egy gyilkossági kísérlet áldozatává válik, aki korábban a prímabalerinává válás küszöbén állt, így érthető módon láb alól kell tenni a többi balerina gondolata szerint. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legsikeresebb balettiskolájának üdvöskéi maguk is bevallották a történet folyamán, hogy legtöbbször holtan kívánták látni társukat színvonalas tehetsége miatt, kómába esése azonban mégis megnyugtatta Őket. A balesetet követően felszabadult egy hely a balettiskolában, amelyet Neveah (Kylie Jefferson) be is töltött azonnal. Tehetségéből adódóan hamar feltárul a nézők elé, hogy Cassie helyébe lépett, szó szerint, hiszen az Ő ágyában hajtotta álomra fejét. Ezen felismerés alól a karakterek sem voltak kivételek. Természetesen Cassie helyzete nem tüntette fel jó színben az iskolát, ezért a vezetőség a nyomozás lezárásának felgyorsításán ügyködött.  

A balettvilág valódi arcát teljesen jól tükrözi a sorozat, az Archer Balettintézeten belüli kegyetlenül rideg hierarchikus rendszerének bemutatásával.  A növendékek közti viszályok és az üzleti érdekek kiválóan megfelelnek ennek a gyönyörű, kíméletlen képnek. Más történetek hasonlóan jól prezentálták a balett világát, mint az Oscar-díjas Fekete hattyú (Black Swan), vagy a HBO Kegyetlen tánc (Flesh and Bone) című minisorozata. Általában minden társulat cselekményében egy balettdarabra próbálnak a szereplők, amelyet a sorozat, vagy film végéhez érve egy lélegzetelállító fináléval zárnak le. Ha mindhárom remekművet megtekintitek, felismeritek az azonos végkimenetelt, ami mindegyiket jellemzi.

Neveah sikeressége, valamint Cassie kómába esése felvet némi konfliktust az amúgy is zabos balerinák körében, így a főszerepekért való küzdelem felrobbantja a balett-termeket. A nézőket mindeközben leveszi a lábáról az az alázat, amelyet a balett-táncosok képviselnek, de a háttérben zajló eseményekbe nem nyernek betekintést. Test és lélek megcsonkító, elszánt maximalizmus jellemzi egytől-egyig a karaktereket. Egyértelműen látható, hogy bármire hajlandóak egy koreográfia eltáncolásához, amelyet a vezetőség ki is használ, ezáltal a táncosok eszközzé válnak általuk. A látottak, illetve ezen táncműfajhoz kötődő múltam során megfogalmazódott bennem az, hogy a baletthez a tökéletesség is kevés. 

a-rivaldafeny-ara-netflix-kritika-pecsi-egyetemistak3

Mi is áll a háttérben? Persze, a maximalizmus minden élsportolót és hivatásos táncost érinti, de ez a klasszikus balett szempontjából egyedinek mondható. Ugyan a balett-táncosok teste jelzi, ha pihenést igényel, de pár húzódás, csonttörés és levált lábköröm nem állítja meg az egyik legnívósabb amerikai balettiskola növendékeit. Ez alól a bulimia és a testedzésfüggőség sem képez kivételt.  A maximalizmusuk okán a függőséget okozó szerek rabjaivá válnak, amelyek hatása nem maradnak következmények nélkül. Ekkor felmerülhet a nézőkben a sorozat által felvetődött kérdés, megéri nekik ez a gyötrelem? Sok karakter hangsúlyozza a történet során, miszerint csak a baletthez ért, ez az élete. Majd a kérdést maga a sorozat is megválaszolja: „Torz egyezségen alapul a balett. A kemény munkáért, a sok fájdalomért és áldozatért cserébe a halandók közt járva istenné változol.” Az a félelmetes, hogy a balett okozta maximalizmus a karakterek életét is áthatja, a precízség és a könnyedség kíséretében. A táncból merített elszántság hatással van az emberi kapcsolataikra és az életvitelükre egyaránt. Túlfűtött szenvedélyük munkájukban, szexuális életükben, vagy bármely hétköznapi tevékenységükben állandósult. 

a-rivaldafeny-ara-netflix-kritika-pecsi-egyetemistak4

Személy szerint teljesen magával vitt a sorozat, hiszen a tánc felé fordított alázattal maximálisan azonosulni tudok. Részleteiben tökéletesen bemutatta a klasszikus balettvilág rendszerét, és különösen azért varázsolt el, mert a maga brutalitásával teljesen megfelelt a valóságnak. Külön kiemelném a táncetűdök kivitelezését, a kortárs és klasszikus elemek ötvözésével minden táncjelenet gyönyörűen és harmonikusan lett megkoreografálva, előadva. 

A rivaldafény ára című sorozat nem kimondottan thriller rajongóknak készült, sokkal inkább azoknak, akik ismerik a küzdelmet és az alázatot az élet bármely területén. Ha hasonló kritikákat szeretnétek olvasni, látogassatok el a Pécsi Egyetemisták Magazinjának honlapjára!

Forrás: We heart it