torierettsegibotrany2019

Töriérettségi botrány – Mire számíthat a tettes?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

 

Mint bizonyára már sokan tudomást szereztetek róla, kedd este egy ismeretlen tettes kiszivárogtatta az internetre az idei év középszintű történelem érettségi esszéinek a témáit, így egyesek felkészültebben tudtak menni a történelem írásbelire.
2005-ben már történt hasonló eset, akkor viszont a középszintű magyar, matematika, és a történelem érettségi feladatok derültek ki, emiatt az írásbeli eredményeket eltörölték, és újra kellett írni, de csak azoknak a diákoknak, akiknek az beleszámított a felvételibe. A többiek választhatták, hogy az utolsó középiskolai évük második félévén kapott érdemjegyük legyen egyben a matematika érettségi jegyük is.
Jelenleg nem tudni még, hogy mi lesz ennek a váratlan esetnek a következménye. Kerestük az Oktatási Hivatal Kommunikációs Osztályát, ahol az alábbiakat közölték velünk:

Az Oktatási Hivatal nem íratja újra a történelem írásbeli érettségit. Az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében az Oktatási Hivatal a rendőrségi feljelentést megtette, a tények feltárása a nyomozó hatóságok feladata.‘ – írták válaszukban.

Interjú

Felkerestük Dr. Gál István Lászlót a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének vezetőjét, akit arra kértünk elemezze a történteket.

 

galistvanlaszloAz érettségi feladatsorok az érettségi megkezdéséig (az érettségi napján reggel 8 óráig) úgynevezett “korlátozott terjesztésű” minősítési szinten minősített adatok. Ezeknek illetéktelen személy számára történő hozzáférhetővé tétele bűncselekmény, visszaélés minősített adattal.

Ha a bűncselekményt a minősített adat felhasználására törvény alapján jogosult személy követi el (például az Oktatási Hivatal munkatársa adja ki valakinek), akkor a büntetési tétel vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés. Ha bárki más (például az érettségizők vagy az ő rokonaik, barátaik stb.), nekik vétség miatt elzárás a büntetésük a Btk. szerint.

A gyakorlatban egyébként – ha egyáltalán bizonyítható lesz, hogy kik az elkövetők – várhatóan megrovásokra, próbára bocsátásokra vagy pénzbüntetésekre lehet majd számítani.

Megkérdeztük a pécsi jogi kar dékánját is Dr. Fábián Adriánt, aki telefonon nyilatkozott nekünk a történelemérettségi körül kialakult esetről.

Dr. Fábán Adrián

“Jelenleg még korai bármit is mondani, de az Oktatási Hivatal nem szeretné a fiatalokkal ismét megíratni a középszintű történelem érettségit. Ezek szerint lehet, hogy ők már többet tudnak és elképzelhető, hogy mérlegelésük alapján csak egy szűk kör tudhatta meg a kedd este kiszivárgott 2019-es középszintű történelem érettségi esszékérdéseit. Egyéb esetben biztosan ellentétes döntés született volna. Arról, hogy ez igazságos vagy sem, csak mint magánember tudok nyilatkozni. Mindkét oldalról jobban meg kell vizsgálni az esetet, ami a nyomozóhatóságok dolga, de az újraírás mellett is szóltak volna érvek, ahogyan ellene is, a tisztességgel érettségizők nevében.”

EZT OLVASTAD MÁR?  Karrier Börze először együtt!

Véleménynyílvánítás

A Media Iuris két platformon az Instagram és Facebook közösségi oldalain is végzett egy nem reprezentatív felmérést az ott megosztott kérdés alapján arról, hogy a követők mit gondolnak igazságos-e így az Oktatási Hivatal döntése. A kérdés így hangzott:

Mennyire érzitek korrektnek a döntést?

IGEN! – korrekt, hogy nem kell mindenkinek újra írni!
NEM! – nem korrekt, mert aki láthatta előre jobb pontokat kap.

Pro: Aki valóban nem látta előre az érettségi esszé kérdéseit és jól írta meg, vele szemben előnytelen lenne.

Kontra: Viszont akik látták és így jobb érettségi eredményt érnek el, akár könnyebben bejuthatnak idén felsőoktatási intézményekbe, a jól megírt magas pontszámú esszékérdéseknek köszönhetően.’


Más más döntés született: A Facebookon 69%-31% arányban a követők úgy vélték mindennek ellenére korrekt, hogy nem kell újra írni a középszintű történelem érettségit.

történelem érettségi 2019
Facebook döntés screenshot

Míg az Instagram oldalunkon a követők véleménye már jobban megoszlott, ott 51%-49% arányban döntöttek amellett, hogy korrekt volt a döntés.

történelem érettségi 2019
Instagram döntés screenshot

Mindenesetre várjuk a fejleményeket és továbbra is véleményeiteket a témában, amint bővebb információkkal tudunk szolgálni, természetesen hírt adunk róla.

Addig is a további érettségikhez sok sikert és tisztességet kívánunk!

Történelem érettségi előtt készült cikkünk egy történelemzsenivel itt olvasható: KATT!