90 éves lett a pécsi kórusélet kiemelkedő alakja Tillai Aurél

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A mai napon ünnepli 90. születésnapját a Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Magyar Örökség-díjas érdemes művész, a Pécsi Tudományegyetem rofessor Emeritusa, karmestere Tillai Aurél. 

A Tanár úr már 1952-től a Pécsi Pedagógiai Főiskolán tanított, ami mellett tovább folytatta zenei tanulmányait, majd megalapította a Főiskola vegyeskarát, amelyet később Egyetemi Kórus néven évtizedeken keresztül vezette. Első rendkívüli koncertjére 1958-ban került sor, amikor a Pedagógiai Főiskola megalapításának 10 éves évfordulóján vezényelhette a Molnár Anna című kórusművet Kodály Zoltán előtt. Öt évvel később Kodály az alábbi szavakkal gratulált a tavaszi koncerti előadást követően:

„Véssék szívükbe, amit most csináltak. Aztán emlékezzenek rá, ha majd tanítanak, és saját együttesükkel próbáljanak valami hasonlót csinálni.” 

1958 más okokból is jelentős életében: Dobos Lászlóval ezévben alapították a Pécsi Nevelők Háza Kamarakórust, amelyet még ma is vezet Tillai tanár úr Pécsi Kamarakórus néven. A kórussal bejárta az egész világot, hírnevet szerezve a magyar kórusművészetnek, és komponistáknak, elsősorban Kodály Zoltánnak, Bárdos Lajosnak, aki többször meglátogatta a kórust, ráadásul próbát is tartott nekik. 1964-től Tillai Auél lett az Országos Kamarakórus Fesztivál szakmai, zenei vezetője. Ennek köszönhető, hogy 1988-ban Pécs megrendezhette az európai kórusok legnagyobb fesztiválját, az Europa Cantatot.

1965-ben a Mecsek Kórus vezetését is átvette Tillai tanár úr, amely kórust 20 éven keresztül át irányított. Énekkaraival hazai és nemzetközi fesztiválokon, versenyeken 70 díjat nyert, rádió és TV felvételek, valamint CD-k megjelenése jelzi sikerét.

Tillai Aurél a karvezetés mellett a Kincses József vezette pécsi „zeneszerzői iskola” első jeles képviselője lett, országos elismertségre jutott. Első figyelemre méltó műve az 1958-ban született Vonósnégyes, amit kórusművek, kamaraművek, oratórikus alkotások hosszú sora követtet.

Tillai tanár úr munkásságának köszönhetően 1976-ban kiérdemelte a Kodály Zoltán-emlékérmet, 1982-ben a Liszt Ferenc-díjat, 2005-ben a Magyar Örökség-díjat, 2006-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. 2013-ban Érdemes művész lett, valamint Pécs díszpolgárává választották, míg 2016-ban megkapta a Kossuth-díjat.

Nagyon boldog születésnapot kívánunkk neki a Pécsi Egyetemisták Magazinjának tagjaival.