75 éves lett az ENSZ

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az Egyesült Nemzetek Szervezete egy kormányközi nemzetközi szervezet, hivatalosan 1945 október 24-én alakult meg a II. Világháború befejezését követően. Úgy gondolom a történetüket, a munkásságukat sokan ismerik, és könnyedén találni ezzel kapcsolatos információkat az interneten, ezért más szemszögből szerettem volna készíteni egy cikket erre az évfordulóra. 2020 elején volt szerencsém személyesen ellátogatni a New York-i ENSZ székházba, szeretném ezzel kapcsolatban megosztani a tapasztalataimat – hatalmas élmény volt!

Az ENSZ New York-i székhelye egy Manhattan keleti részén található épületegyüttes, a Turtle Bay városnegyedben. A 39 emeletes titkársági épület a legfontosabb eleme, könnyen megtalálható, közel 200 ország zászlaja lobog a kapujánál. A területet egyébként egy Rockefeller vásárolta fel 8,5 millió dollárért, és adta át ingyenesen a szervezetnek, még az 1950-es évek végén. A 70.000 m2-es telek ekkor vágóhidaknak, könnyűipari létesítményeknek adott otthont. A székházat 1947-49 között építették modernista stílusban, a legutóbbi felújításokat pedig öt évvel ezelőtt, a 70. évfordulóra fejezték be. Jelenleg az épület nem látogatható személyesen a koronavírus miatt, azonban 10USD-ért bárki igényelhet virtuális körbevezetést. Több nyelven beszélő nemzetközi idegenvezetők jelentkeznek be webkamerákon, és az ő segítségükkel járhatjuk be az otthonunkból a székházat. Úgy gondolom, ez az alternatíva hasznosabb lehet, mintha csak utána olvasnánk az interneten az érdekességeknek, de én mégis azt tanácsolom mindenkinek, aki eljut New Yorkba, ne hagyja ki a lehetőséget, és töltsön el itt egy kis időt.

Kicsivel több, mint 3 órát töltöttem el az épületben, de talán egy nap is kevés lett volna ahhoz, hogy mindent lássak, amit szerettem volna. Bár én sem vettem túl komolyan, de a tervezett látogatási időpont előtt fél órával ajánlatos megjelenni a beléptető-rendszer miatt. Mivel az ENSZ nemzetközi terület, ezért tulajdonképpen el kell hagyni az Egyesült Államokat. Elsőként a székházzal szembeni épületbe kell menni, itt átvilágítják a táskákat, keresztül kell sétálni egy fémdetektoros kapun, de ez általában minden nagyobb látványosságnál így van az USA-ban. Ezt követően útlevél-ellenőrzés történik, kérdéseket tesznek fel, hasonlóakat, mint a reptéren. Készítenek egy fotót, majd kötelezően mindenki magára ragaszt egy látogatói kártyát, rajta a képpel. Ezután lehet belépni az út túloldalán lévő ún. látogatói központba, itt kell megvárni az illetékest, akivel át lehet már menni a titkárság épületébe. Várakozás közben (de akár a látogatás után is) ajánlom, hogy mindenki tegyen egy sétát az udvaron. Itt különböző országoktól kapott ajándékok vannak kiállítva, illetve az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (17) vannak felfestve. Ezek között szerepel a megfizethető és tiszta energia, az egyenlőtlenségek visszaszorítása, a minőségi oktatás biztosítása, a szegénység felszámolása, stb. A kilátás sem utolsó innen, az East River partjáról.

A körbevezetés elején kapunk egy rövid interaktív történelmi áttekintést, ezután pedig az aktuálisan üresen álló főszervi tanácstermekbe lehet bemenni, és végighallgatni róluk egy rövid bemutatást. (Biztonsági Tanács, Vagyonkezelő Tanács, stb.) Minden aprónak tűnő dolognak jelentősége van, szimbolizál valamit, az asztalok és székek elhelyezkedésétől a tapétán keresztül a plafonig. Egy svéd építész, aki a Gazdasági és Szociális Tanács üléstermét tervezte, például szándékosan befejezetlenül hagyott egy részt a plafonból, ezzel emlékeztetve mindenkit arra, hogy mindig lesz hova fejlődni, a tanácsnak sosem ér véget a munkája.

Annak ellenére, hogy a székház nem múzeum, felbecsülhetetlen értékű műkincsnek ad otthont. Minden állam egyetlen dolgot adhat ajándékba, ezek különböző folyosókon, különtermekben vannak elhelyezve. Az idegenvezetők több nevezetesebb ajándékról is beszélnek bővebben. A legtöbbnek nyilvánvalóan szimbolikus jelentése van, Luxemburg egy szobor replikáját ajándékozta az ENSZ-nek, ez egy 45-ös kaliberű bronz revolvert ábrázol, amelynek csöve csomóra van kötve. 2002-ben Németország a Berlini fal három tömbjét adta a szervezetnek. Az államok mellett egyházak, egyházi személyek is adtak már ajándékokat, II. János Pál pápa például egy csőrében olajágat tartó galambról készült mozaik képet. Az ajándékok mellett ki van állítva többek között az ENSZ által 1988-ban elnyert Nobel-békedíj is, amit a békefenntartó erők munkájának elismeréseként ítéltek a szervezetnek (az ENSZ 75 év alatt az elismerést összesen 12 alkalommal kapta meg).

EZT OLVASTAD MÁR?  A világ túlnépesedése

Emlékezetesek maradtak számomra azok a folyosók, amelyeknek falaira a 17 fejlődési céllal kapcsolatos gondolatok vannak kifüggesztve, felnőttektől és gyerekektől származóak egyaránt, vagy ahol a szervezet tevékenységét bemutató képsorozatokat lehet megtekinteni. Van egy úgynevezett háborús terem is, ahol mindenféle fegyver, bombakészítéshez szükséges kellék van kiállítva, különböző videókat lehet megtekinteni, illetve van egy érdekes interaktív tábla is. Ezen a táblán egy idézet olvasható Pan Gimuntól (2007-2016 között az ENSZ főtitkára): „a világ túlfegyverzett, a béke pedig alulfinanszírozott”. Az idézet alatt különböző statisztikák szerepelnek, illetve van egy számláló, amely mindennap éjfélkor lenullázódik, aztán újraindul, és a világ aznapi katonai kiadásait mutatja, minden másodpercben frissül. Délelőtt 11 órakor készítettem erről egy videót, ekkor a számláló 3.342.899.488 USD-nál állt éppen, és hozzávetőlegesen két másodpercenként növekedett a szám egymillióval.

Az idegenvezetés utolsó és egyben legizgalmasabb állomása a Közgyűlés terme. Az ENSZ nemzetközi jellegét hangsúlyozva itt nem található meg egyetlen tagállam ajándéka sem, két festmény díszíti csak a falakat, amelyeket egy meg nem nevezett ember adományozott a szervezetnek. Ez az egyik legfontosabb bizottság, az egyetlen, ahol minden tagállam képviselteti magát, és mindenki egy szavazattal bír. A Közgyűlés évente egyszer ülésezik, de rendkívüli helyzetekben bármikor összehívható. Volt abban valami különleges, hogy a teremben állhattunk és a sorok között sétálhattunk, ahol a világ legbefolyásosabb vezetői találkoznak évtizedek óta, többek között Barack Obama, Ferenc pápa, Nelson Mandela, Vlagyimir Putyin, Hugo Chavez, de még Leonardo DiCaprio is tartott itt beszédeket.

Egyébként az idegenvezetőnk megemlítette, hogy Fidel Castro beszéde hivatalosan is Guinness rekord, a kubai elnök felszólalása 4óra 29 perces volt, és ezután kezdték el szabályozni, illetve maximalizálni ezeknek a hosszát. Beszélgettem biztonsági őrökkel, akik kezdőként az idősebb kollégáiktól azt hallották, a kubaiak élő csirkéket tartottak a hotelszobákban, majd miután megfőzték őket, az ablakon dobálták ki a csontokat, illetve cigarettákat nyomtak el a drága szőnyegeken, ezért kitessékelték és véglegesen kitiltották őket a szálláshelyről. Persze, mindez pletyka, de érdekes volt ilyen történeteket is hallani (később rákerestem és a BBC, illetve a The Guardian is lehozott korábban erről cikket).

A Közgyűlés terme után hivatalosan vége a programnak, de a helyet nem kell elhagyni. Az ENSZ küldöttek étkezője nyitva áll bárki számára, viszont előre kell helyet foglalni, illetve ismét egy reptérihez hasonló átvilágításon kell átesni. Ezen kívül van egy hatalmas ajándék- és könyvesbolt az alagsori szinten, ahol órákat el lehet időzni. Az árak az átlagnál kicsivel magasabbak, viszont minden adómentes.

Sokan úgy tartják, az ENSZ egy „kutya, amelyik ugat, de nem harap” szervezet, illetve mert több helyzetben elbukott már, hiteltelenné vált. Nem lehet közben elvonatkoztatni az eddigi sikereitől mégsem, tökéletes és makulátlan, befolyásoktól mentes szervezet pedig nem létezik. Ami biztos, hogy az elviekben kitűzött céljaik óriásiak, megvalósításukhoz évtizedekre vagy még annál is hosszabb időre van szükség, a saját véleményem szerint pedig némelyik teljesen elérhetetlen – ettől függetlenül több előnyét látom a létezésének, mint hátrányát, mert szükség van egy ilyen nemzeteket összefogó szervezetre, akik az emberi jogok megóvásáért, a környezetért, az egyenlőség eléréséért dolgoznak.

Kiemelt kép forrás: https://blogs.microsoft.com/on-the-issues/2020/09/17/microsoft-un-affairs-team-unga/