7 Tipps zur Vorbereitung auf das Deutsche Abitur von Anna

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Az első vizsgahét utolsó napján a német érettségié a főszerep. Általában a nyelvi érettségik szoktak azok lenni, amiktől talán a diákok nagyobb része a legkevésbé tart, viszont itt is vannak olyan buktatók és nehézségek, amire ha egy jó nyelvérzékű diák nem figyel, bizony ő is könnyedén elhasalhat. Na de ilyen bizonyára senkivel nem fog előfordulni, hiszen mindenki elegendő tudást és gyakorlatot halmozott fel a 4-5-6 év során, amivel könnyedén abszolválni fogja ezt a megmérettetést.

Számomra anno a német érettségi kimaradt, hiszen az angol volt a választható nyelvem, viszont később, a német nyelvvizsgára készülve be kellett látnom, hogy ez a nyelv sokkal összetettebb, sokkal több hibázási lehetőség van benne, mint az angolban. Anna, a Művészeti Kar arca a németet választotta érettségi tárgynak, úgyhogy megkerestem, hogy picit meséljen a nyelvhez való kapcsolatáról, osszon meg egy-két tippet, ami neki bevált, és amit akár Ti is hasznosítani tudtok majd holnap.

Neked első, vagy második nyelved volt a német? Mennyivel érzed nehezebbnek a német nyelvet az angolnál?

Anna_kezdolapKusnyér Anna: Némettel kezdtem általános iskolában, aztán nyelvi előkészítős gimibe mentem, ahol az angol volt az, amit magasabb óraszámban tanultam. Azt gondolom, hogy a német mérföldekkel nehezebb nyelv, mint az angol, mind nyelvtan, mind szókincs szempontjából. Sok kivétel van, sok a hasonló szó, amik csak egy-egy betűben különböznek, vegyük csak a geschwiegen-geschweigen példáját. Orosz nyelven kicsi korom óta beszélek, így talán kicsit könnyebb volt elsajátítanom a nyelvtant, hiszen van köztük hasonlóság.

Hogy készültél a német érettségire? Jártál magántanárhoz esetleg az iskolai órák mellett?

Kusnyér Anna: Nagyon jó német tanárom volt a gimiben is, de voltak dolgok amiket nem igazán értettem, ezért heti 1-2 alkalommal eljártam külön tanárhoz is, hiszen nem ártott egy kis gyakorlás. Sok korábbi érettségi feladatsort megoldottam, fontos, hogy ismerjük a vizsgán előkerülő típusfeladatokat, mert nagyjából egy kaptafára épülnek.

Mi lenne az a 6+1 tipp, amit megfogalmaznál a holnap érettségiző gimnazistáknak?

Kusnyér Anna: 

  1. Alvás: Szerintem ez az egyik legfontosabb, hiszen fáradtan, kimerülten nem fognak tudni rendesen gondolkodni és koncentrálni. Még ha nehezen is megy, de muszáj, ez persze az összes vizsgatárgyra érvényes. 
  2. Német videók nézése: Az érettségi előtt én például német vloggerek videóit néztem, picit így rá tudott állni az agyam a nyelvre. Nem a kötelező része volt, kicsit kikapcsolt, de mégis tudtam gyakorolni a németet. 
  3. Random ismétlés: Ahogy fel-alá járkáltam a lakásban, és eszembe jutott valami, például egy adott szó vonzata, ragozása, akkor azt az egy dolgot gyorsan megnéztem a tankönyvemben. Voltak táblázataim, amikben összegyűjtöttem a fontosabb szavak végződéseit és próbáltam memorizálni őket. Az alap nyelvtani dolgokat átnézegettem.
  4. Egy jó vacsora: Egyenek előtte nap is rendesen vacsorát, és figyeljenek az aznapi reggelire is. Éhesen, gyomorideggel nem lehet megfelelően teljesíteni.
  5. Ital: Előtte este igyanak meg egy pohár bort, vagy egy nyugtató teát. Igazából ki mit szeret.
  6. Önbizalom: Higgyék el magukról, hogy képesek megcsinálni. Tovább kell látni a másnapi teljesítésen, nem ez lesz az emberségről adott vizsgájuk a világ felé. Ennél sokkal nagyobb megmérettetések is jönnek majd szembe. Nem dől össze a világ, ha 5-ös helyett 4-es lesz. Erre tanultak évekig, ott van a fejükben a tudás. Legyenek bennük hit, hogy meg fogják tudni oldani a feladatokat.
    +1 Valami teljesen más program: Vannak olyan típusú emberek, akiknek kifejezetten árt, ha ráfeszülnek egy ilyen vizsgára. Ez a tipp azoknak szól, akik nem tudnak nyomás alatt teljesíteni. Próbáljanak meg valami teljesen más dologgal foglalkozni előtte este. Egy séta, találkozás a barátokkal, egy film, bármi. Nem azon az egy estén fogják már megtanulni, amit addig esetleg nem tudtak, de picit ki fogja kapcsolni az agyukat, le fognak tudni nyugodni.

Kiemelt kép: www.pexels.com