Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Idén, pontosabban március 19-én az Állam- és Jogtudományi Kar és a Közgazdaságtudományi Kar hallgatói egészen új dologgal ismerkedhettek meg az egyetemen, ugyanis a két kar összefogott és megszervezték az első közös Karrier Börzét, ahova számos kiállítót meghívtak.
Az eseményt a két kar dékánhelyettese nyitotta meg, majd a Jogklinika vezetője is tartott egy rövid beszédet. Fontos tudni, hogy a börzével kezdetét vette egy újfajta hagyományteremtés.

 A megnyitó után kezdődtek az előadások, de a jelenlévők számos workshop közül is választhattak, és a standoknál is szívesen várták az érdeklődőket. Mindezeken felül volt grafológia, CV tanácsadás is. Akik részt vettek ezen az eseményen rengeteg hasznos információhoz jutottak, és egy kicsit bele is láthattak a céges világba, új kapcsolatokra tehettek szert, ami később nagyon hasznos lesz a számukra.

Az összes megjelent céget, munkáltatót nem sorolnám fel, hisz valóban rengetegen jöttek el, de azért egy-kettőt megemlítenék, akik a Rektori Tanácsteremben tartottak rövid előadást.

Bemutatkozott többek között a Baranya Megyei Kormányhivatal is. Ezen az előadáson magáról a kormányhivatal működéséről volt szó, hogy pontosan mikor alakult, és milyen osztályokkal rendelkeznek. Arról is tájékoztatást kaptak a jelenlévő egyetemisták, hogy több területen mind jogászokra, mind közgazdászokra szükség van, és szakmai gyakorlati programokat is kínálnak. Az álláskeresők is szóba kerültek, így derült ki, hogy 20 álláskeresőből csupán egy diplomás.

A következő előadáson a Europe Direct mutatkozott be, ami egy információs hálózat. Céljuk, hogy minden polgár Baranya megyében számára releváns információt megkapjon. Évente körülbelül 50 rendezvényük van. Segítenek a külföldi tanulásban, és karrierben egyaránt. Számos lehetőségről volt szó, mint például a gyakornoki lehetőségekről a Europe Direct irodában, európai önkéntes szolgálatról, ösztöndíjakról.

Csapatunk a Kaposvári Törvényszék előadására is ellátogatott, ahol betekintést nyerhettünk a modern eszközök használatának rejtelmeibe. Az ismertető elején megtudhattuk, hogy az intézmény a generációváltás végett számtalan munkalehetőséget biztosít a frissen diplomázott hallgatók számára. Szó esett többet közt arról, hogy hogyan lehet könnyebbé és hatékonyabbá tenni az otthonról történő munkavégzést. Az első ilyen módszer az úgynevezett E-akta. Ebben egy helyen megtalálhatjuk például a nyomozási okmányokat, eljárási jogszabályokat, amikhez az ügyvédeknek és a bíróknak van elérési engedélyük. Egy másik hasznos újítás a ViaVideo, ami lényegében egy távmeghallgatási rendszer. Lehetővé teszi, hogy nagyobb távolságokból is képesek legyenek az igazságszolgáltatási szervek embereket kihallgatni, tárgyalásokat lebonyolítani és a jegyzőkönyvet digitálisan megtartani. A bemutató legvégén kaptunk egy kis ízelítőt a legújabb technológiából. Ez egy beszédfelismerő rendszer, amely diktálás során felismeri a törvényszéken dolgozó személy hangját.

EZT OLVASTAD MÁR?  National Council Meeting @ Győr - beszámoló

Következőként a Pécsi Törvényszék is tartott egy rövid előadást. Megtudhattuk, hogy hogyan lehet valaki bírósági fogalmazó, miből áll a versenyvizsga amit teljesíteni kell, és hogy a joggyakorlat ideje 3 év.

Az Arsboni is részt vett az előadások sorozatában. Az Arsbonit két részre lehet osztani. Az egyik az Arsboni közösség, a másik az Arsboni szerkesztőség. Legnagyobb eseményük az Arsboni Karrier Fesztivál, ahol szintén cégekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődök. Van lehetőség OTDK prezentációs tréningen részt venni náluk, és gyakornoki programokkal is rendelkeznek. Minden évben cikkíró pályázatot rendeznek.

Az előadók között köszönthettük Steigervald Krisztiánt, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar egykori hallgatóját. Az előadás többek között a generációk közötti kommunikációt érintette, és ez a téma nagyon aktuális, hiszen a mai világban az internet szinte mindenkit beszippantott, így a személyes kommunikáció nehezebbé vált.

Összességében a Karrier Börze eredményes volt, hiszen rengeteg hallgató vett részt rajta, mindkét karról, így bizton állítható, hogy jövőre is megrendezésre kerül. Aki pedig idén nem tudott részt venni rajta, annak ajánlom, hogy következő alkalommal mindenképp nézze meg, hiszen rengeteg hasznos dolgot megtudhat.