5+1 tanács, amiket érdemes megfogadni a vizsgaidőszakra való készüléshez

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A pécsi jogi karon ezen a héten elindult a vizsgákra való jelentkezés, amely során minden hallgatóban tudatosul, hogy egy hónap múlva több nehéz tantárgyból is számot kell adniuk a tudásukról. Természetesen ezzel én is így vagyok, és nem tagadom, izgulok az előttem álló kihívások miatt. Azonban mivel ez lesz már az ötödik vizsgaidőszakom, vannak módszerek, amik nekem sokat segítettek a tárgyak sikeres teljesítésében, ezért szeretném ezeket az ötleteket most veletek is megosztani.

Okosan oszd be a vizsgáidat!

vizsgaidoszak_pecsi_egyetemistak_magazinjaÉrdemes már most kialakítani azoknak a tantárgyaknak a sorrendjét, amikből vizsgázni kell majd. Igaz, hogy még vannak szorgalmi dolgozatok, amelyek sikeres abszolválása esetén nem kell az adott tárgyból szóbelizni, de azért jó, ha van egy elképzelésünk a vizsgaidőszak „menetrendjéről”. Nálunk a jogi karon főleg szóbeli vizsgák vannak. Legtöbb esetben 2-3 tárgyból szokott sikerülni megajánlott jegyet szereznem, így általában egy félévben 4-5 tantárgyból kell vizsgáznom. Én személy szerint 2 vizsga között általában mindig szoktam egy hetet kihagyni, ugyanis egyszerre csak 1 tárgyra tudok rendesen fókuszálni. Úgy gondolom, hogy jobb viszonylag időben elmenni minden tantárgyból vizsgázni, mert a halogatás csak további stresszhez vezet. Arról nem is beszélve ha (ne legyen ilyen) esetleg valami nem sikerül elsőre, akkor ne azon kelljen pluszban idegeskedni, hogy a többi tárgyat mikor tudjuk megcsinálni. Persze mindenkivel előfordul, hogy kicsit lassabban halad a tételekkel, ezért néhány nappal a tervezettnél később megy vizsgázni. Viszont szerintem az egyáltalán nem jó, ha folyamatosan elhalasztunk egy vizsgát, mert úgy érezzük, hogy nem tudunk belőle mindent oda-vissza vagy esetleg félünk tőle. Fontos a rendszeres és precíz tanulás, de több száz oldal esetén sosem érzi úgy az ember, hogy minden betűt minden körülmények között tökéletesen vissza tudna mondani. Szóval mindezt összefoglalva mindenkinek azt tanácsolom, hogy gondolja át, hogy mi az, amiből már december közepére fel tud készülni, és mik azok a tárgyak, amiket inkább januárra hagy.

Szorgalmi időszakban is foglalkozz a tananyaggal!

Előadások, szemináriumok és gyakorlatok mellett mindezt nem könnyű betartani, főleg, hogy azért a barátainkat és családtagjainkat sem akarjuk elhanyagolni, illetve nagyon sokan dolgoznak is egyetem mellett. Viszont ha csak a tananyag kis részét is sikerül elsajátítani a vizsgaidőszak előtt, akkor már valamennyire tisztában leszünk a tantárgy felépítésével, a logikai összefüggésekkel és sokkal könnyebb lesz „élesben” tanulni. 

Csökkentsd a közösségi oldalakon eltöltött időt!

Sajnos tapasztalatból tudom, hogy a telefonunk nyomkodása rengeteg időt el tud venni a napunkból. Mindig úgy kezdődik, hogy csak 5 percre felmegyek a Facebookra/Instagramra és megnézem a híreket vagy hogy mit üzentek a barátaim. És csak nem 1-2 óra lett belőle? Mindezt ha többször megismételjük, akkor nehezen tudunk haladni a feladatainkkal. Kell a pihenés és nem azt mondom, hogy teljesen ki kell zárnunk a közösségi médiát az életünkből, de a fontos dolgainkat, jelen esetben a tanulást muszáj előtérbe helyeznünk, ha el szeretnénk érni a céljainkat. Korábbi cikkünkben számos hasznos tanácsot találhattok, hogy hogyan kerüljétek el az állandó mobilhasználatot.

Próbáld meg megtalálni az egyensúlyt az ünnepek és a tanulás között!

Mivel a vizsgaidőszak mindig a karácsony és szilveszter közötti időszakot is felöleli, ezért az egyetemisták többsége nem is várja ezeket az ünnepeket, hiszen a rengeteg tanulnivaló miatt nem tudják teljesen elengedni magukat és a szeretteikkel együtt önfeledten eltölteni az időt. Ez teljesen érthető, főleg ha valaki a két ünnep között is vizsgázik. Eddig ezt a helyzetet sikerült elkerülnöm, mert általában december 20. és január legelső napjai között „szabad” voltam. Bevallom őszintén, nekem az ünnepek alatti tanulás ment mindig a legnehezebben, sajnos voltak olyan napok, ahol 1-2 tételnél többet nem tudtam tanulni. Szerencsére emiatt nem csúsztam meg a vizsgáimmal, de az utolsó napokban már nagyon kapkodtam, így az adott vizsgám hármassal sikerült, ami talán -ha időben elkezdek rendesen tanulni- ötös is lehetett volna. Nagyon fontos, hogy a családunkkal töltsünk időt és élvezzük a karácsonyt, de sajnos nem lehet teljesen elhanyagolni ebben az időben sem a tanulást, mert akkor nagyon nehezen vesszük fel újra a ritmust.  

vizsgaidoszak2_pecsi_egyetemistak_magazinja

Merj kérdezni!

Sok hallgató szokott felsőbb éveseknél érdeklődni, hogy milyen az adott vizsga, az oktató miket szokott kérdezni, illetve miből érdemes tanulni. Ez valóban hasznos, hiszen akinek már tapasztalata bizonyos tantárgy teljesítésében, akkor tud tanácsot adni, hogy mire kell nagyon odafigyelni és mit jobb elkerülni. Azonban az oktatóktól is nagyon hasznos kérdezni a tananyaggal kapcsolatban, hiszen ők azok, akik a legjobban tudják, hogy mi az, ami egy vizsga sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen. A legtöbben az előadás elején vagy végén mindig megkérdezik a hallgatókat, hogy van-e valamilyen kérdésük vagy észrevételük a tantárgy anyagával kapcsolatban. Ilyenkor érdemes élni a lehetőséggel, mert ez rengeteget segít a felkészülésben. Emellett bátran keressétek a Mentorklub tagjait, mind az oktató-, mind a hallgatómentorok szívesen segítenek bármilyen jellegű probléma esetén.

5+1. Nem vagy egyedül!

EZT OLVASTAD MÁR?  Ilyen volt a 35. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciója

A legutolsó pont közhelynek tűnik, de valójában nagyon igaz a vizsgaidőszakra (is). Én is régebben azt hittem, hogy aki mindenből ötöst kap, annak az egyetem elvégzése gyerekjáték és az ott eltöltött évek csak jó pillanatokkal telnek. Főleg abban az esetben, ha az illető sok időt tölt a barátaival és bulizni is eljár. Hogy van valakinek ennyi mindenre ideje? – Tettem fel magamban mindig ezt a kérdést, amikor úgy éreztem, hogy a tanuláson kívül mást nem nagyon csináltam és az eredményeim sem voltak a legfényesebbek. Persze most már tudom, hogy egy jó időbeosztás csodákra képes és vannak emberek, akik szeretik sok mindenben kipróbálni magukat és képesek ezeket az elfoglaltságokat egymással összeegyeztetni. Mindez nem jelenti azt, hogy nekik könnyebb az életük és sosem ütköznek akadályba, csak nem feltétlenül törődnek bele a kudarcba, hanem küzdenek tovább. Mindannyian mások vagyunk, valaki nem veszi annyira a szívére, ha nem sikerül egy vizsga, míg más hajlamos elkeseredni egy bukás miatt. Az arany középút híve vagyok, így igyekszem mindig komolyan venni a feladataimat és becsületesen felkészülni a vizsgáimra, de ha esetleg valami nem vagy nem úgy sikerül, ahogy elterveztem, próbálok nem kétségbe esni, inkább a megoldást keresem. Ilyen esetben érdemes megkérdezni azokat az évfolyamtársakat, akiknek jól sikerült az adott vizsga, hogy ők hogyan készültek fel rá. 

A vizsgaidőszak egy rendkívül kemény időszak, ugyanis nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megterheli az embert. Azt azonban már többször is leírtam, hogy az egészségünknél nincs fontosabb dolog. Az egyetemi tananyagok elsajátításához szükség van kitartásra és napi több óra tanulásra, viszont ha nem szánunk időt a pihenésre, akkor egy idő után a kimerültség miatt semmit nem fog felfogni az agyunk. Mindenképpen ajánlom a napi 8 óra alvást, hiszen kipihent fejjel és lélekkel sokkal fogékonyabbak vagyunk az új ismeretek megszerzésére. A túlzott mértékű stressz levezetésére fontos megtalálni mindenkinek a számára legjobb módszert, legyen az sport, egy forró fürdő, egy film/sorozat megnézése (nem egész nap!) vagy egy telefonos beszélgetés a barátokkal.

Sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek a vizsgákhoz!

Ne feledjétek, sose hagyjon el benneteket a Remény!

Kiemelt kép forrás: https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2897/28972/289724/28972411_2222341_d1d2dc85642cc2bd88ac3e6b6cd2abb4_wm.jpg 

1. Kép forrás: https://woc.aises.org/sites/default/files/styles/image730x495/public/Nov2018-Professional-Illo-Photo-BLOGPOST-FNL.jpg?itok=MnHq3bfQ 

2. Kép forrás: https://woc.aises.org/sites/default/files/styles/image730x495/public/Nov2018-Professional-Illo-Photo-BLOGPOST-FNL.jpg?itok=MnHq3bfQ