50 éve lezárult a pálya – Latabár Kálmánra emlékezünk

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

A XX. századi magyar színművészet és filmipar egyik legnagyobbika, Latabár Kálmán 1902. november 24-én született Kecskeméten. Az Esztergomban töltött gimnáziumi évek után Rákosi Szidi színiiskoláját végezte el.  Latyi – ahogy a rajongói nevezték – színészdinasztiából származott, édesapja, nagyapja és dédapja is híres színészek voltak, sőt később a fia is ezen a pályán követte őt. 

Számos műfajban megmutatkozott a tehetsége. Pályája kezdetén a Fővárosi Operettszínházban láthatta a nagyközönség, majd később öccsével együtt zenés artistaszámokkal indultak külföldre turnézni. A kritikusok sokszor hasonlították őt Buster Keatonhoz, valamint Chaplinhez is. A turné után ismét Magyarországon folytatta karrierjét, különböző zenés teátrumok színpadán. Számos máig ikonikus darabban szerepet kapott, kezdve a Csárdáskirálynő Bóni grófjától, egészen A víg özvegy Nyegusáig.  A színház mellett a filmiparban is maradandót alkotott. Első filmje 1937-ben készült el, majd ezt számtalan nagysikerű mű követte. Személyes kedvenceim közé tartozik az Egy szoknya egy nadrág, melyben Sóváry Pétert alakítja, valamint az Egy bolond százat csinál, ahol szintén a főszerepben láthatjuk. Ezekből a filmekből új változatok is készültek, viszont én szívből ajánlom mindenkinek az eredeti verziók megtekintését, hiszen rengeteg eredeti, szellemes poén van bennük. Latabár Kálmán híres volt remek tánctudásáról, karikírozó képességéről és humoráról. Minden szerepre odaadóan és lelkesen készült. Ennek meg is lett a gyümölcse: 1950-ben Kossuth-díjjal is kitüntették és kiérdemelte az érdemes művész címet, 1953-ban pedig a kiváló művész kitüntetést is. 

  1. január 11-én hunyt el, súlyos cukorbetegség szövődményeiben. Egy egész ország gyászolta, a szakma és a sajtó is megrendült a hír hallatán. Emléke máig él, és a filmjei még most is mosolyt tudnak csalni az arcokra. Nézzétek meg Ti is!