50 év – 5 percben: 50 éves a pécsi közgazdász képzés

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

1970 meghatározó év volt a Pécsi Tudományegyetem számára, hiszen ebben az évben, vidéki egyetemeknél egyedülálló módon megalakult az első közgazdasági szakirányú intézmény. Ezt megelőzően csak Budapesten volt lehetőség ilyesfajta képzésen részt venni, és ott is erősen korlátozott számban. A szakemberekre való igény pedig egyre csak növekedett, így szükséges volt országos szintű bővülésre. Vidéket célozták meg, így lehetőséget kaptak azok a leendő hallgatók is, akik számára a távolság okozta az egyik fő gondot tanulmányaik megkezdésében.

A kezdet

Tekintve, hogy Pécs ekkor már régóta otthont adott többek között a Bölcsészettudományi Karnak, a Jogtudományi Karnak, logikusan következett, hogy ideális talajt nyújt az akkor már virágzó egyetemváros egy új, úttörő tudományágnak. Mint minden kezdet, ez is nehéznek bizonyult, hiszen a megfelelő, kompetens oktatói és vezetői gárdát egy akkor még gyerekcipőben járó területről nehezebb volt összeállítani.

Dr. Szűcs Pál oktató egykori szavait idézve: „Ha mi arra várnánk, hogy akkoriban hozzuk létre ezt az intézményt, amikor a feltételek teljes egészében meglesznek, akkor Pécsett nem lesz közgazdasági képzés.” Kezdetben a szükséges minimumot kívánták megteremteni, majd lassan, időről-időre bővítették épület, eszköz, és oktatói szinten is az intézményt. Minden tárgynak egy, maximum két oktatója volt, és az épületen belül kisebb irodák jelentették az akkori KTK szívét. Az évek során nőtte ki magát azzá a hatalmas intézménnyé, melyet most is láthatunk. Amikor már önállósodtak, el tudtak szakadni Budapesttől és a felvételiztetés is helyben zajlott. A folyamatos fejlődés volt a kulcsszó, és ez magára a tudományterületre is teljességgel igaz.

Egyenes úton a cél felé

De nem csupán tudást akartak nyújtani, hanem egy olyan közeget kívántak létrehozni, ahol családias hangulatban tölthetik a pécsi egyetemisták mindennapjaikat. 1982-ben került sor az első „Fenyő ünnepre”, ahol az oktatók, gyermekeik és a hallgatók is együtt ünnepelhettek december végén. Ugyan szűkös keretből kellett gazdálkodni, mégis igyekeztek mindent megtenni azért, hogy jó hangulatban teljen ez az időszak.

Az 1980-as években ugrásszerű fejlődésnek indult az oktatás, megindult a levelező tagozat is a nappali mellett, a külföldi hallgatók száma emelkedett. Jelentős kapcsolatrendszer kezdett el kiépülni, megkezdődött az együttműködés más egyetemekkel is. Végül a ma is használatban lévő kétszintű bolognai rendszer az 1990-es években került bevezetésre. Ebben az időszakban történt meg a kar első akkreditációja, amire 1995/96-ban került sor, „kiváló” minősítéssel.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ezek a gólyatáborok várják a hallgatókat a Pécsi Tudományegyetemen! - Gólyatábor KÖRKÉP 2020.

A szakmai oldalát tekintve elmondható, hogy fokozatosan tértek át a merev, elméletre épülő oktatásról a gyakorlatban, vállalkozási (mikro) szinten is jól használható módszerekre. Mai napig erre épül a Közgazdaságtudományi Kar, igyekeznek gyakorlatorientált tudást átadni hallgatóik számára. Egy olyasfajta szemléletmódot sajátíthatunk itt el, mely nem csupán megalapozza, de végig is kíséri pályafutásunkat. S ugyan fontos a folyamatos fejlődés, gyökerek nélkül mit sem ér mindez, amiből erőt, motivációt gyűjthetünk. A Kar múltja mutatja: sosem szabad feladni, legyen bármilyen nehéz is. Ha nagyot álmodunk, de a megtett apró mérföldköveknek is tudunk örülni, előbb-utóbb célba érünk, és nincs ami megállíthatna minket.

50 éve „A karrier innen indul”

Az idei év speciális minden szempontból, hiszen szerettünk volna egy programsorozat keretén belül megemlékezni karunk fél évszázados múltjáról, azonban a jelenlegi vírushelyzet korlátok közé szorítja lehetőségeinket. Az évforduló tiszteletére kerül megrendezésre a Változás, újratervezés és fejlődés Tudományos Konferencia, melyen november 5-6 között lehet részt venni online. (Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs űrlap az alábbi linken érhető el, emellett az oldal bővebb információkkal szolgál a konferencián érintett témák sokaságáról. A karon helyet kapott az udvarban egy tábla, mely ennek a jubileumi évfordulónak állít emléket.

Akik bővebben szeretnének élménybeszámolókat hallani az egykori egyetemi gárdától, meleg szívvel ajánlom figyelmükbe a PTE-KTK által készített videót, mely cikkem alapjául is szolgált. Láthatjuk az egykori hallgatók, dolgozók visszaemlékezéseit, a régi városképet és rengeteg fotót az egyetemi archívumból. Átfogó képet kaphatunk arról, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük az alapítás során, és milyen sok befektetett munka árán alkottak valami hatalmasat.

Végezetül pár szót szólnék Hozzátok, kedves olvasók, mint a közgáz jelenlegi hallgatója: Az évek teltek, és hallgatva a régieket, bátran kijelenthetem, hogy a családias hangulat, alázatos és szeretettel teli munkavégzés rendületlen maradt a pécsiközgázon. Ma pont úgy, mint 50 évvel ezelőtt.