5 tipp a megfelelési kényszer ellen

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

Érezted már azt, hogy semmi sem akar összejönni és valamiért olyannak tűnik az egész, mintha az univerzum is ellened lenne? Nem megy a suli, nem tudsz teljesíteni a munkában, a magánéleted is kész káosz. Van, hogy tényleg csak a csillagok nem úgy állnak, ahogy kellene, ennek ellenére te még is magadat hibáztatod mindenért. Marcangolod magad azért, mert nem sikerült teljesíteni a magad elé kitűzött célt és nem csak ez zavar a dologban, hanem az, hogy akár másoknak is csalódást okozhatsz.

A megfelelési kényszer manapság meglehetősen sűrűn üti fel a fejét az emberek között. Ha megpróbálsz valakinek megfelelni az azt jelenti, hogy megpróbálod kitalálni, mit várhat tőled az adott személy. Erre pedig annyi energiát fordítasz, hogy a folyamat végén már megeshet, hogy nem is önmagad vagy és teljesen elveszítetted azt az énedet, amiből kiindultál. Természetesen, ha azzal próbálsz idomulni a másikhoz, hogy kedvesebb vagy, még egyáltalán nem jelent rosszat. Azonban, a folytonos alkalmazkodással egy idő után kívülállónak fogod érezni magad, ez pedig az önmarcangolás problémáját veti fel idővel.

A jelenséget egészen gyermekkorig tudjuk visszavezetni. A tanult viselkedésformák jelentős részét gyermekkorban kezdjük elsajátítani, annak érdekében, hogy az életben érvényesülni tudjunk és (itt ismét előjön) megfelelni az adott elvárásoknak.
Általános iskolás korunk körül már igyekszünk megfelelni a tanáraink/szüleink elvárásainak, ezzel is kedvükre tenni. Ezek erősödnek abban az esetben, ha egy-egy rossz érdemjegy, vagy valamilyen figyelmeztetés haza vitele után a szülők dühösen és indulatosan reagálnak, mellyel a gyermekben olyan érzéseket keltenek, hogy nem elég jók.
Amikor a fiatal felnőttek már kikerülnek a munka világába, az esetek zömében már csak a megfelelés körül forog minden. Erre a legegyszerűbb példa, ha valaki nem végzi tökéletesen a munkáját, akkor azt rövid időn belül elbocsájtják.

Amikor elveszítjük önmagunkat, rettentő nehéz megtalálni a gyógyulás módját. Ezért hoztam 5 tippet annak érdekében, hogy könnyebben ki tudj kerülni ebből az igen mély gödörből.

EZT OLVASTAD MÁR?  A kívánság - Önzetlenül, másokért

1.Felejtsd el a „kell” és a „muszáj” szavakat. Ezek teljes mértékben korlátoznak téged, automatikusan használod őket, pedig valójában másképp is történhetnének a dolgok.

2. Ne akarj megfelelni! Könnyű kimondani, illetve leírni ezeket a szavakat, de meg kell próbálni nem elvárásból cselekedni. Szem előtt kell tartani a saját érdekeket is. Illetve, ha felüti a fejét egy külső elvárás, alaposan járjuk körbe, hogy saját személyiségünknek megfelelően tudjunk eleget tenni a feladatnak.

3. Engedd meg magadnak, hogy önmagad lehess. Saját magunk elfogadása nehéz feladat, hiszen nem is egy, hanem kapásból tíz tulajdonságot tudna mindenki felsorolni magáról, amit egyenes utál. Azonban, ha a saját életünk, egyéni döntéseink szerint szeretnénk élni, akkor fontos, hogy elengedjünk minden külső behatást és saját meglátásunk szerint döntsünk.

4. Ne engedj teret az érzelmi manipulációnak. Egy ember legnagyobb félelme az, hogy nem szeretik, ezért minimális érdeklődés eléréséért képesek vagyunk háttérbe szorítani saját véleményünket. Mindenki, aki azt hiteti el veled, hogy akkor vagy szerethető, ha azt teszed, ami elvár tőled, vajon tényleg teljes szívéből szerethet minket? Hiszen, a szeretet attól szeretet, hogy elfogadjuk egymást olyannak amilyen, ha pedig nagyon szükséges, akkor kompromisszumokkal próbáljuk meg a helyzetet optimalizálni.

5. Erősítsd az önbecsülésedet. Akik maximálisan elégedettek magukkal, azok nem dőlnek be a manipulációnak, hiszen tudják, hogy sokkal többet érnek ennél.

Úgy gondolom, hogy ez a kulcsa önmagunk megismerésének. Tudd te is, hogy mennyit érsz!
Minden ember másféleképpen különleges, más tulajdonsága miatt szerethető és más-más területeken teljesít kimagaslóan. Nem szabad egymáshoz hasonlítanunk magunkat, mert az egy idő után teljesen felemészt belülről.

Ha viszont úgy érzed a probléma nagyobb benned, soha ne félj segítséget kérni!