5 hasznos évkezdő szokás

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1
1
+1

Új év, új én. Immáron január közepén járunk, még telis-tele vagyunk motivációval és tervekkel. Ahhoz, hogy ilyen tökéletes maradjon ez az új évvel járó mentalitás, szeretnék megosztani veletek 5 praktikát, amelyeket mindenképp érdemes az év első hónapjában kivitelezni.

1. Le a dekorral!

Ahogy említettem, január közepén járunk, ezért itt az ideje leszedni a karácsonyi égősorokat az ablakból, díszeket a polcokról. Tudom, nagyon nehéz lebontani a csodaszép színes karácsonyfát, de ahhoz, hogy jól tudjuk kezdeni az évet, ténylegesen el is kell kezdeni azt! Ez alatt azt értem, hogy zárd le a karácsonyi időszakot, és fókuszálj az ezt követő eseményekre!

2. Nagytakarítás

Nem hinnéd el, hogy mennyire felfrissítő érzés, amikor az évet nemcsak belülről, hanem kívülről is tisztán kezded. Év elején fontos, hogy tarts egy nagytakarítást a szobában vagy lakásban, szortírozz ruhákat, nézd át, hogy miket hordtál az év folyamán, és miket nem. Ezzel a módszerrel nem fogod felesleges költekezésekbe vetni magad, és pár kincs is előkerülhet a ruhatáradból, amiről már rég megfeledkeztél. Tehát nemcsak tiszta fejjel, hanem tiszta környezettel is kezded az évet.

3. Dokumentumok átnézése

Ajánlatos év elején átnézned a fontos dokumentumokat, orvosi papírokat, számlákat, garancia papírokat, hogy mi kell, mi nem, és rendszerezni őket. Valljuk be, hogy általában itt szokott a leghamarabb eluralkodni a káosz. Kategorizáld őket! Hidd el, amikor sürgősen elő kell majd keresned valaminek a papírját, hálás leszel érte. Fontos, hogy a dokumentumok mellett az irataidat is nézd át, hátha ebben az évben jár le a személyi igazolványod, bankkártyád, ezekről jobb előre tudomást szerezni, mint a lejárta előtt pár nappal realizálni, hogy gond van. Továbbá plusz tipp a gyógyszerek átnézése, habár a szavatossági idejük hosszúnak mondható, nem érdemes velük kockáztatni.

4. Internetes előfizetések ellenőrzése  

Manapság egyre több internetes applikáció előfizetést igényel, gondolok itt a Spotifyra, Netflixre, esetleg képszerkesztő appokra. Így év elején gondold át, hogy melyik az az előfizetés, amit meg szeretnél tartani, és mi az, amiről úgy gondolod, hogy felesleges megújulnia. Nem mellesleg rengeteg pénzt tudsz ezzel spórolni. Tekints vissza az évre és összegezd, hogy mi az, amit ténylegesen használtál és szükséges, valamint amitől jobb lenne megválni. 

Tudtad továbbá, hogy a kör-e-mail-ekről, hírlevelekről is le lehet iratkozni? Azok levelek, amiket soha, de soha nem nyitunk meg, mégis folyamatosan jönnek. Amikor regisztrálsz egy oldalra, úgy tűnhet, hogy kötelező az a pont, hogy „feliratkozás a hírlevélre”, de lásd, nem tehetik ezt kötelezővé. Ezekről úgy tudsz leiratkozni, hogy legörgetsz az email legaljára, és a végén az apró betűkkel szedett résznél megtalálod a leiratkozás funkciót.

5. Digitális rendrakás

A fizikai környezet mellett fontos, hogy a digitális világban is rakj egy kis rendet. Nézd át, mert valószínűleg rengeteg felesleges dolog halmozódott fel az év során akár a letöltésekben, akár a képeid között. Mindemellett ne feledkezz meg a biztonsági mentésről, hogy a számodra fontos képek, emlékek véletlenül se vesszenek el. Hasznos lehet, ha ezt a biztonsági mentést nem csak év elején végzed el, hanem akár havonta. 

Ha ezek mind kész vannak, összegezd az évet. Gondold át, milyen dolgok voltak a múlt évben, amelyekért hálás vagy, mik azok, amiken változtatnál, és mi az, amiben fejlődtél. Zárd le az évet teljesen, hogy tiszta lappal, környezettel és elmével vághass bele a következő évbe. Tűzz ki célokat 2021-re! Hogy hogyan csináld ezt szakszerűen? Kincső elárulja neked, hogy milyen is egy jó cél, és hogyan valósítsuk meg őket. Maller Kincső cikkét itt olvashatod.