5 csodahely belföldön, amit nem érdemes kihagynod!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A karantén alatti korlátozások miatt a legtöbben nem a várost járták, hanem sokkal inkább a természetközeli helyeket, erdőket keresték fel. Egy előző cikkben már említettem a Csodahelyek Magyarországon nevű Facebook csoportot, ahol könnyen találhatunk szebbnél szebb belföldi kiránduló helyeket, néhányról el sem hinnénk, hogy tényleg Magyarországon van.

Habár a legtöbb korlátozás megszűnése miatt már sokan ismét a városok sétálóutcáit választják, néhányan biztosan továbbra is keresik a természet csodáit. Nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány olyan úti cél, ahova bármikor elkirándulhatunk, ha kedvünk tartja. Most összegyűjtöttem nektek néhány olyan csodahelyet, amit mindenképp érdemes megnézni!

  1. Gánti bauxitbánya

Azt hiszem nem meglepő, ha az embernek az első szó, ami eszébe jut, az a Mars. A Gánt határában található bauxitbánya a Vértes-hegység déli lábánál található, Fejér megyében. A bányára 1920-ban bukkantak rá, majd 1926-ban nyitották meg, Magyarország első számú bauxitlelőhelye, mely Európában is ismert.

Kirándulóhelyek_bauxitbánya

A bánya területe 127500 négyzetméter, a 28 méteres bányafal pedig lélegzetelállító látványt nyújt. A 13 állomásból álló tanösvény az év 365 napján bejárható. Érdemes az állomásokat követni rövidítések helyett, ugyanis az út tematikusan van felépítve, így ismertetve minden tudnivalót a turistákkal. A bányagödör szélén található egy múzeum is, amit a bauxitbánya felfedezőjéről, Balás Jenőről neveztek el. Itt különböző szerszámokat, bányászati eszközöket tekinthetünk meg. Habár a tanösvény mindennap, a múzeum csak áprilistól októberig látogatható.

  1. A bakonyi Gyilkos-tó

Ha eddig azt hitted, hogy Gyilkos-tó csak Romániában van, tévedtél. Veszprémi gyerekként gyakran kirándultunk a szüleimmel és az óvodával, iskolával is a Bakonyban, de számunkra legtöbbször a Cuha-völgye volt az úti cél, habár az is mesés hely, egyszer mindenképp érdemes ellátogatni a közelben található Gyilkos-tóhoz is.

Kirándulóhelyek_gyilkostó

A Bakonybélben található Hubertlaki-tó látványa egyszerre romantikus és misztikus, becenevét egyértelműen az erdélyi Gyilkos-tó hasonlósága miatt kapta, hiszen ugyanúgy facsonkok állnak ki a vízből, eredetileg vaditatónak készült az 1980-as évek közepén. A tótól nem messze található a Hamuházi-rét, ahol egykor az Eszterházy grófok vadászkastélya állt, ami később, 1967-ben leégett, ma már vadászház áll a helyén. A környék csendes, békés, varázslatos.

  1. Rudabányai bányató

Rudabánya többek között arról is híres, hogy itt volt Magyarország egyetlen vasércbányája, ám az ennek köszönhetően kialakult látvány (szerintem) még különlegesebb. A tó 300 méter hosszú, és közel 60 méter mély, ezáltal Magyarország legmélyebb állóvize is. Eleinte egy kisebb és egy nagyobb tóból állt, ám a vízszint emelkedése miatt a két tó egyesült.

Kirándulóhelyek_rudabánya

Elképesztő türkizkék színe és kristálytiszta vize egyértelműen magával ragadja a látogatókat. A tóban egész évben tilos a fürdés, ugyanis rendkívül gyorsan mélyül, a hőmérséklete sem kedvező, és a víz alatt megbúvó sziklák is életveszélyesek lehetnek. Annak ellenére, hogy magántulajdonban van, szabadon látogatható abban az esetben, ha előtte jelezzük szándékunkat a rudabányai múzeum részére. A tó gyakran filmforgatások és esküvői fotózások kedvelt helyszíne.

  1. Bokodi-hűtőtó

A Bokodon található hűtőtó az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend, ami nem véletlen. Amikor először láttam róla képet, én is úgy éreztem, hogy ezt azonnal meg kell néznem a saját szememmel. Bár azonnal nem is, de nemrég nekem is sikerült ellátogatnom erre a csodahelyre. Már az odavezető út is nagyon hangulatos, de amikor kiérünk a stégekhez, egy káprázatos látvány tárul elénk.

Kirándulóhelyek_bokoditó

Az úgynevezett „Lebegő falu” közkedvelt horgászparadicsom, hiszen egy nyugodt, kellemes környék. A horgászok nem túlzottan kedvelik a turistákat, de pechükre szabadon látogatható. A tavat mesterségesen hozták létre 1961-ben azzal a céllal, az oroszlányi hőerőmű hűtőtavaként. Sajnos megközelítése nem a legegyszerűbb, de persze nem lehetetlen. A tóhoz egy rossz minőségű földúton juthatunk el, ez vezet a mólókhoz, de a part sajnos nem körbejárható a sűrű erdő miatt.

  1. Lillafüred

Lillafüred már régóta a bakancslistám élén áll, de még nem volt szerencsém meglátogatni, de ami késik, nem múlik. A város Miskolctól 15 km-re található, a Hámori-tó partján. Egy elképesztően romantikus, mesés táj fogad minket, bükkerdőkkel körülvéve. A híres Palotaszállót 1930-ban adták át, ami saját függőkerttel, vízeséssel is rendelkezik, ezeken kívül pedig két barlangot is találhatunk.

Kirándulóhelyek_lillafüred

Ami azonban engem azonnal megragadott, hogy a Hámori-tavon is lehetőségünk van csónakázni, ami egy igazán idilli élmény lehet. A Palotaszálló alatt egy sétányrendszer található, innen közelíthetjük meg az Anna-barlangot is, útközben pedig a József Attila szobrot is lehetőségünk van megtekinteni, ugyanis a költő ott írta Óda című versét.

Ha Ti is ismertek hasonlóan szép csodahelyeket kis hazánkban, írjátok meg kommentben!

Képek forrásai: Leah Kelley, Bolega Nikolett, szallas.hu, femcafe.hu, National Geographic, hellomiskolc.hu