4 úti cél

4 úti cél, ahová elfogadják a magyar védettségi igazolványt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sajnos tavaly nyáron nagyon kevés lehetőséggel lehetett külföldi utazást tervezni, nyaralás gyanánt. Még a belföldi turizmus is visszaesést mutatott, hiszen nem sokan szerették volna kockáztatni az egészségüket a járványhelyzet ideje alatt. Idén azonban több lehetőségünk van nyaralások tervezéséhez. A védettségi igazolványok, PCr tesztek használatával ma már egyszerűbben, szabadabban élhetünk. A határátkeléseket minden ország más-más módon szabályozta. Mostani cikkünkben azokat helyeket, úticélokat mutatjuk be nektek, ahová a magyar védettségi igazolvány használatával tudtok eljutni.

Ciprus
Ciprus, a Közel-Keleten elhelyezkedő szigetország, amelyen két kultúra (görög és török) találkozását ismerhetjük meg. Nyáron kifejezetten meleg, kellemes az időjárás, így ekkor érdemes turistaként meglátogatni a szigetet. A Földközi-tenger közepén elhelyezkedve nagyon különleges élővilággal rendelkezik, itt a nyaralók találkozhatnak flamingókkal, teknősökkel, illetve mivel a terület az európai madárvonulás főútvonalára esik, így különböző madárfajokkal is. Ciprus nagyon sok látnivalóval gazdag sziget, mint például Aphrodité szikláit (A sziget délnyugati partján fekvő sziklacsoport, ahol a legenda szerint Aphrodité, a görög istennő, kilépett a tengerből), Nissi Beach-et (a tenger mentén elhelyezkedő fehér homokú partszakasz, Ciprus leghíresebb strandja) és Kyrenia-t (az ország legrégebb óta fennálló és egyben a legszebb látványt nyújtó városa).

4 úti cél

Horvátország
Horvátország az a hely, ahol szinte már minden magyar turista megfordult, ami nem meglepő, ugyanis mindössze 400-700 km autóút távolságra fekszik hazánktól. Másrészről az ország elhelyezkedése, időjárási viszontagsága és domborzata kiváló minden turista számára, akik túrázni, kirándulni vagy üdülni érkeznek. Mindemellett a tengerpart hosszúsága és a sós tenger különlegessége egyaránt csábítja a nyaralni vágyókat. Gasztronómiája nagyon sokrétű, illetve több olyan étel van, ami jellegzetessége miatt már akár Magyarországon is kapható, ilyen például, a csevapcsicsa, az ajvár  vagy a Pljeskavica. Ha Horvátország lesz nyaralásunk célja, mindenképpen érdemes megtekinteni a Rovinji óvárost (a Budapesttől 600 kilométerre fekvő település nagyon különleges felépítésű, ugyanis sokáig Velencei fennhatóság alatt állt, így a város sok részben hasonlít Olaszország hangulatára, stílusára), a Trogir városát (a település több ezer éves múlttal rendelkezik, azonban szinte hibátlan állapotban áll Dalmáciában), illetve a Plitvicei tavat (nyaralásunk után hazafelé tartva útba eső kirándulás helyszín, ahol többnyire hatalmas vízesésekkel találkozhatunk).  

4 úti cél

Törökország
Habár Törökország nem a legközelebb eső nyaralási úti cél, mégis kultúrájáért és látnivalóiért érdemes bevállalni. Nyáron meleg, enyhe idő fogad minket ebben az országban, így ki tudjuk használni a homokos tengerpartok adta lehetőségeket. Megérkezésünkkor számítanunk kell az időeltolódásra, ami csupán egy óra. A török bazár soron olyan kincseket találhatunk,amelyeknek nem csak a szépsége, de a minősége is  említésre méltó, mint például bőráruk, ékszerek és fűszerek. Vallásuk szerint a nők nem viselhetnek kirívó, vagy éppen olyan ruhadarabot, amiből válluk, lábuk, karjuk kilátszódna. Ma már minket, mint turistákat nem kötelezhetnek ennek a betartására, de a rosszalló tekintetek elkerülése végett érdemes ennek a szabálynak megfelelően öltözködni. A térség nem csak tájai, strandjai miatt különleges, hanem történelme miatt is. A legendák szerint itt fedezték fel a világ első katedrálisát, innen kerültek az első tulipánhagymák Hollandiába és itt verették az első pénzérméket is.  Ha Törökországban járunk érdemes meglátogatnunk Alanya -t( ami az ország legszebb üdülő, kikötő városa), Alacatit ( a Görögország történelmével összefonódó hangulatos faluban 150 szélmalom, szűk utcák és borvidékek találhatók), Epheszosz ( ahol az ókori történelmi templomot tekinthetjük meg, ami ma már a világ hét csodája közül az egyik) és a Pamukkalé-t( ami egy fehér mészkőmedencés terület).

4 úti cél

Montenegró
Montenegró egy független állam, amióta kivált Jugoszláviától, területét tekintve nem sokkal nagyobb, mint Magyarországé. Az országot érdemes autóval megközelíteni, amelyhez zöldkártya kiváltása kötelező. Habár tájai gyönyörűek, mégis szinte érintetlenek maradtak a turistáktól, ami még természetessé, nyugodtabbá  teszi a környezetét. Itt található a világ legmélyebb kanyonja, ami 1330 méter mély, illetve Európa leghosszabb strandja is, ami 12 kilométer hosszú. Találhatunk itt őserdőket, folyókat,  tavakat különböző élőlényekkel és gyönyörű kilátással. Gasztronómiájában friss zöldségeket, ízletes halakat, intenzív fűszereket, erős kávékat és a híres montenegrói sonkát kóstolhatjuk meg. A homokos tengerpartok nagyon vonzóak lehetnek a nyáron, emellett lehetőség van viszonylag olcsón vitorlás bérlésére is. Ha Montenegróban járunk érdemes meglátogatnunk Boka Kotorskát ( ami az UNESCO világörökségei közé tartozó várfalakkal körülvett kisváros), Sveti Stefan-t( egy luxus repülőtér, amely gyönyörű, exkluzív elhelyezkedéssel, kilátással bíró sziklás félsziget), Budva-t ( amit a fesztiválok, bulik városának is tartanak) és a Shkodrai-tavat( a magas hegyekkel körülvett területen lévő tó kis szigetekkel, ritka madárfajokkal és túraútvonalakkal)

4 úti cél

Ha eddig nem találtatok nyaralási úticélt magatoknak, akkor reméljük segítségetekre lehettünk ezekkel a helyszínekkel! Ha nem tudjátok hogy, hogyan szervezzetek meg egy utazást vagy kíváncsiak vagytok Horvátország további látnivalóira, akkor olvassátok el Hajdú Bence és Gara Bella korábbi cikkeit!

 

 

Képek forrása. kiemelt, 1, 2, 3, 4

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5