38. Magyar Sajtófotó Kiállítás és szeptemberi programajánló

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Annak ellenére, hogy a tavasszal kialakult helyzethez képest jóval több igazolt beteg van, hazánkban nem terveznek komolyabb korlátozásokat. Az iskolák, egyetemek is megnyitottak, és még mindig mehetünk moziba, szórakozóhelyekre, koncertekre és bizony kiállításokra is. Fontos viszont az alapvető higiéniai szabályok betartása, hogy vigyázzunk egymásra.

Idén is megnézhetjük az évente megrendezett Magyar Sajtófotó Kiállítást a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A kiállítás szeptember 9. és november 15. között látogatható, a következő hónapokban más és más helyszínen. A vírushelyzetre való tekintettel a kiállításmegnyitó és a díjátadó zárt körben zajlott, de a technikának köszönhetően videón mi is visszanézhetjük!

Az idei pályázatra 267 fotográfustól összesen 2488 pályamű érkezett be, ami 6079 képet foglal magába. A pályaműveket minden évben magyar és külföldi, kiváló szakemberekből álló zsűri bírálja el. A pályázatra minden évben amatőr és hivatásos fotósok is beküldhetik pályaműveiket, anonimitásukat megőrizve. A fotópályázat mellett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is tördelőpályázatot hirdetett Molnár István tördelőszerkesztőre emlékezve.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Nagydíját „A fal, amit mi kerítésnek hívunk” című fotójával Hajdú D. András nyerte, akit leginkább az emberközpontú dokumentarista fotográfia érdekel. Leginkább az emberek, és a mindennapi teendőik foglalkoztatják, így ezeket a pillanatokat szereti lencsevégre kapni. Idén második helyezést ért el „Cataract” című képével a Pictures Of The Year International pályázaton.

A Képriport kategóriát Ajpek Orsolya nyerte a „Hableány turistahajó tragédiájáról” készült sorozatával. Ajpek Orsolya a tavalyi évben készült fotósorozatával is díjat nyert, amit családjáról készített. A Hableány tragédia témájával Dombóvári Tamás és Balogh Zoltán is díjat nyert.

 

 

Az André Kertész-Nagydíjat Kovács Bea nyerte „Éber kóma” című sorozatával, amivel a Mindennapi élet kategóriában pályázott. A sorozat egy fiatal lányról szól, aki tragikus balesetet szenvedett, és 16 éves kora óta éber kómában fekszik. Elmondta, hogy maga a sorozat elkészítése sem volt lelkileg könnyű, és ugyanígy az érte járó díjaknak sem lehet egyértelműen örülni.

A feljebb említett tördelőpályázat nyertesei Lakos Krisztián és Lakos Richárd lettek.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ultimate Frisbee – Pécsi Egyetemisták Sportért Egyesülete (PESE)

Pécsi programajánló 2020. szeptemberére

Előadások Pécs történetéből – szeptember 16.

Ha szeretnénk kicsit többet tudni az autók elterjedésének időszakáról Pécs városában, akkor mindenképp érdemes ellátogatnunk szerdán a Zsolnay Negyedben található Herkules Műhelybe, ahol például Bősz Attila előadását is meghallgathatjuk, megismerhetjük, milyen is volt az akkori Pécs. Nem utolsó sorban, a belépés ingyenes.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre – szeptember 18-tól

Horváth Lili második nagyjátékfilmjét az Apolló Moziban nézhetjük meg. A film a valóság és a képzelet összecsúszásáról szól egy negyvenéves idegsebész nő fejében, aki szerelmes lesz. Először szeptember 18-án vetítik, de ha aznap épp nem érünk rá, akkor aggodalomra semmi ok! A filmet előreláthatólag szeptember 30-ig tekinthetjük meg.

Pirogránit esték – szeptember 19.

Ha kedvünk akad egy kis élőzenéhez, most meghallgathatjuk a Budapest Bár egyik oszlopos tagját, ugyanis Frenk és zenekara biztosan megadja a kellő hangulatot a hétvégén. A rendezvényt szintén a Zsolnay Negyedben szervezik meg, a belépő 2500 Ft.

 

Traccs! Szentesi Éva – szeptember 28.

Pécsett egy új beszélgető-est sorozat veszi kezdetét, amelynek első vendége Szentesi Éva írónő, aktivista, blogger, online újságíró. Őszintén és nyíltan beszél a jelenlegi társadalmi problémákról. Jegyeket online, vagy személyesen a Zsolnay Negyedben lehet venni.

A Traccs! sorozatban sikeres, elismert emberekkel hallhatunk beszélgetéseket mindenről, amiről szeretünk, vagy olyanról is, amiről nem szeretünk beszélni. A későbbiekben találkozhatunk Zacher Gábor toxikológussal és Almási Kitti klinikai szakpszichológussal is, ezért mindenképp érdemes figyelni a programot!

Dr. Bánki György Pécsett! – szeptember 29.

A Nyitott Akadémia szervezésében most Pécsre érkezik Dr. Bánki György pszichiáter, akinek most az „Önszeretet vagy önimádat? Engem szeret vagy önmagát? A nárcizmus és nárcisztikus kapcsolatok pszichológiája” előadását hallgathatjuk meg. Ha érdekel minket a téma, mindenképp érdemes megnéznünk. Jegyeket online, a Corvina Könyvesboltban és a Fókusz Könyváruházban tudunk szerezni, 2300 forintért.

A fenti programokon kívül természetesen még számos remek rendezvénnyel találkozhatunk Pécs városában, ezért figyeljük az eseményeket, érezzük jól magunkat és mindenképp vigyázzunk egymásra!

Photos by: Julio Nery, sajto-foto.hu, Vishnu R Nair