2021 Újévi Fogadalom- valami új, valami jobb

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
2
+1
+1
+1
+1

A közelgő 2021 iránt több érzés is kavaroghat benned. De egy biztos. Az ember szeret tiszta lappal kezdeni, és akár meg is ígérni önmagának, hogy ezúttal jobban a kezébe veszi az irányítást. Gondolhatunk az új évre akár egy üres 365 oldalas könyvként, amit minden napunkkal nekünk kell izgalmassá varázsolnunk, hogy utólag jó legyen elolvasni. Hogyan jussunk el idáig?

A fogadalmak jó dolgok, de ne megszokásból, kényszerből, csakis akaratból csináld.

Ha fogadalmat akarsz tenni, döntsd el először, hogy mi a mögöttes szándék. Új év, új esélyek, új én? Az a helyzet, hogy egy új dátum nem fog ösztönösen megváltoztatni se téged, se az esélyeidet. Bármikor kaphatsz új esélyeket, és bármikor élhetsz velük. Több mint valószínű, hogy egész évben ezt csináltad. A rossz részére te nem voltál kihatással. A fogadalmaid előtt tisztázd ezt. Nem tudod irányítani a világot, de a saját életedet igen. Ne könyvelj el egy évet rossznak addig, amíg te megtettél minden tőled telhetőt, hogy jó legyen.

Olyan szándékot keress a fogadalmak mögött, ami nem megszokásból adódik. Ha valamit megígérsz önmagadnak, komolyan kell gondolnod ahhoz, hogy az élet akármilyen területén higgy magadban. Hiszen hogyan is bíznál egy olyan emberben, aki ennyire komolytalanul veszi a szavát? De mégis mennyire lehetsz nagyravágyó? Ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

Reális célkitűzés hozza a sikert

Reálisan gondold át a dolgokat. Akár nagy, akár kis célokról legyen szó, csak olyat ígérj meg, amit tényleg el szeretnél érni, és tudod, hogy tenni is fogsz érte. Ha megfogadod, hogy heti háromszor elmész a konditerembe, de közben semmi motivációd, és ezt már tavaly is megfogadtad (és nem tettél érte semmit, vagy maximum csak az első hetekben) ne fogadd meg. Ha mégis rászánod magad, azzal sincs gond, csak szuper büszke leszel. Hányszor mondták a szüleid, hogy ne ígérj meg másoknak bizonytalan dolgokat? Magaddal miért tennél kivételt? Ráadásul ha reális dolgokat fogadsz meg, sokkal nagyobb valószínűséggel váltod valóra, és éred el a céljaid. 

(Mi van akkor, ha nem teszel fogadalmakat, de ugyanúgy próbálod beteljesíteni a vágyaid? Nos, általában ezt csináljuk amikor év közben jönnek fel váratlan dolgok, és nem szokott vele baj lenni. De ha már kettőnél több célunk van kiindulásként is, és év közben feljönnek újak, kicsúszhatnak az ujjaink közül a céljaink. Nem kell megfogadni feltétlenül dolgokat, de nagyon ajánlom, hogy legalább írj össze egy listát. (lista minden esetben ajánlott) )

Csak állj be a tükör elé az év utolsó napján, és mondd: „Kedves jövő, készen állok!

Ha nem is szó szerint állsz be a tükör elé, de mindenképp engedd el a múltat a jövő befogadásához. Ne rágódj azon, mit tehettél volna jobban, már azon gondolkozz, mit tehetsz, hogy elérj bizonyos dolgokat. Hozd magadból elő egy kis időre az antiszociális énedet, vonulj el másoktól, és koncentrálj csakis önmagadra. Zárj ki minden társadalmi nyomást. Van egy egész éved változtatni akár az egész életeden. Vagy jobbá tenni. Vagy pont megtalálni az életcélod. Tisztázd az év utolsó napján, mik is jelentik számodra a boldogságot. Gondolj bele az elmúlt év történéseibe, és azzal a gondolattal engedd el, hogy jön egy következő év, amit neked kell felruháznod boldog emlékekkel.

Fogadalomtétel.

Amikor már elengedted a múltat, és készen állsz meghozni az ígéreteket önmagadnak, ne gondold túl. Nem ezek körül fog forogni az éved, ez csak egy iránymutatás pár kiemelten fontos címszóval. Néha elég, ha az elhatározás megvan, benned ez a felszín alatt is tud dolgozni. Például én két éve azt fogadtam meg többek között, hogy megpróbálom megélni azokat a pillanatokat, amikben épp vagyok. Nem figyeltem erre görcsösen, egy kezemen össze tudnám számolni, hogy az év során hányszor jutott eszembe. De sikerült. Persze vannak olyan fogadalmak is, amiknél fontos, hogy aktívan figyeljünk rá. (Nekem szintén abban az évben ilyen volt az érettségire való tanulás).

A fogadalmaidat az újév első napján hozd meg, véletlen se az előző évben, mert azt már elengedted. Nekem már egy hagyománnyá vált, hogy a szilveszteri buliban, éjfél után a barátaimmal videón fogadjuk meg amiket el szeretnénk érni. Ezt vissza lehet nézni egy évvel később, és nevethetsz azon is milyen vicces a videó, és büszke is lehetsz minden pontnál ami teljesült.

Mennyi mindent fogadjunk meg, és hogyan lássuk át?

Vannak nagy kategóriák, amik segíthetnek besorolni a céljaidat, vagy akár rádöbbentenek, hogy ezen belül is akadna még. Írhatsz magadnak egy listát, vagy használhatod az enyémet:

-fizikális egészség: mozgás, étkezés
-mentális egészség
-emberi kapcsolatok és szeretet az életünkben
-világlátás
-hobbi, szórakozás
-tanulás
-pénzszerzés
-külső
-egyéb

 

EZT OLVASTAD MÁR?  PTE HANGJA – Hogyan tovább?

Nem célszerű túl sok mindent megfogadni, főleg egy csoporton belül. Persze mindenkinek a saját döntése, de úgy gondolom a nyolc az a bűvös szám, aminél semmiképp ne ígérj magadnak több mindent, mert csak bele fogsz bolondulni. Koncentrálj a külön csoportokra, (az imént már megtanult, reális kereteken belül) minél változatosabb fogadalmakat tegyél. Ez téged is jobban fog motiválni. 

+1: Fogadalom utáni betartás és motiváció

A fogadalmaid immáron az éves céljaiddá érték ki magukat. Mi lenne jobb motiváció, mint tudni, hogy ha beteljesíted őket, jobb emberré válhatsz? De azért van pár praktika, amik segítenek rosszabb napokon is. Ilyen például a visionboard, egy szép lista amit állandóan kipipálhatsz, ha megosztjátok a barátaiddal a céljaitokat és egymást segítitek vagy akár készíthetsz motivációs képeket a saját céljaiddal is. 

kép forrás: 1, 2