Idén végzek? Lesz 2020-as érettségi? – Interjú Bernáth Rékával

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Mostanra már mindenki számára köztudott, hogy nemcsak az egyetemek álltak át a távoktatásra, hanem a középiskolák és az általános iskolák is. Habár az egyetemeken, főiskolákon a tanulás „legnagyobb része” önálló feladat, addig a középiskolákban, főleg általános iskolákban a személyes tanórák szerepe különösen fontos a tananyag megértésében.

Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy az egyetemeken nem kell előadásra járni, sőt, nagyon sokat segít, ha már egyszer hallottuk az oktató magyarázatát az adott tantárgyhoz. Azonban, ha csak a középiskolás „énemből” indulok ki, anno rengeteget számított, ha valamelyik tanórán odafigyeltem a tanár úrra/tanárnőre, azután gyakorlatilag már nagyon könnyen megtanultam az adott fejezetet vagy témakört. Most azonban számos kérdés felmerül az online oktatással kapcsolatban mind az általános iskolák, mind a középiskolák tekintetében. Hogyan íratnak a tanárok felmérőket, témazárókat, röpdolgozatokat a diákokkal? Van-e egyáltalán lehetőség online szóbeli felelésre? Mi lesz az érettségivel? Korábbi cikkünkben a tatai Eötvös József Gimnázium egyik tanárával készítettünk interjút, hogy ott milyen módszerekkel oldják meg a távoktatást. A mostani interjú során pedig a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium végzős diákját, Bernáth Rékát kérdeztem elsősorban az érettségivel kapcsolatban.

Végzősként hogy éled meg a távoktatást? Az online oktatás változtat bármit az érettségire való felkészülésedben?

bernath-rekaBernáth Réka: Azt hiszem, mondhatom, hogy egész jól élem meg. Persze, ez az első hét elég kaotikus volt. De úgy gondolom, az iskolánk jól megoldotta a helyzetet, így minden tárgyból rendes óráink vannak, szinte ugyanolyanok, mint az iskolában. A készülésre talán így több időnk lesz majd. Természetesen az már egyéni munka lesz, de a tanáraink biztosítottak minket arról, hogy bármikor rendelkezésünkre állnak, ha kérdésünk van, vagy segítségre van szükségünk. Most még szokjuk az új dolgokat, így megesik, hogy egy 45 perces óra anyagát pontosan dupla annyi időbe telik átvenni, vagy a feladatokat megcsinálni. Viszont azt remélem, hogy egy-két héten belül már gyorsabban fog menni, és több időnk marad majd speciálisan az érettségire készülni, gyakorolni. Emellett nagyon sok olyan fórum alakult, ami segít nekünk. Már a bejelentés másnapján internetes csoportok alakultak, ahol régebben vagy most érettségizők, illetve tanárok osztják meg segédanyagaikat, vagy kidolgozott tételeiket. Az iskolában is sokkal nagyobb az összetartás, segítjük egymást mindenben. Például matematikából mindig együtt oldjuk meg a feladatokat videochat vagy telefonhívás közben, így akinek jobban megy, az elmagyarázza azoknak, akik nem értik az adott részt.

Ha esetleg az érettségi időpontok változnának, feltételezzük, hogy júliusban is kellene vizsgáznotok, szerinted gondot okozna a végzős diákok számára?

Bernáth Réka: Sajnos úgy gondolom, elég nagy az esély erre, hogy akár csak egy hónappal, de eltolódjon az érettségi időpontja. Nem hiszem, hogy ez olyan nagy problémát jelentene nekünk, hiszen még több időnk lenne készülni. A hátránya viszont elsősorban, hogy sok lenne a várakozási idő, és az az, ami leginkább ki tudja készíteni az ember idegrendszerét, hiszen már mindannyian szeretnénk inkább túl lenni rajta. Emellett az esetleges nagyon meleg időjárás is okozhatna kellemetlenségeket. Valamint az érettségi után nem maradna már túl sok időnk, hogy kiélvezzük a nyarat, amire régóta várunk.

EZT OLVASTAD MÁR?  Covid-19 vakcina egy immunológus szemével – interjú dr. Kumánovics Gáborral

erettsegi 2020

Mit gondolsz, nehezebb lesz az idei érettségi, hogy most nincsenek “hagyományos” tanórák?

Bernáth Réka: Az érettségi nehézségi szintjében szerintem nem lesz változás. Se nehezíteni, se könnyíteni nem fogják. Természetesen az egyéni készülés miatt nehezebbé válhatna. De úgy gondolom, akik szeretnének, azok így is megfelelően fel tudnak majd készülni rá egyénileg, az internetes segédanyagok, az online tanórák, illetve egymás segítségével.

Az utolsó kérdésem nem annyira a tanuláshoz kapcsolódik. Szerinted a korosztályod (osztálytársaid, barátaid) mennyire tartja be a megelőző intézkedéseket?

Bernáth Réka: Eddig azt tapasztaltam, hogy a korosztályunk szinte teljes mértékben betartja a korlátozásokat. Az osztálytársaimmal és barátaimmal pontosan egy hete, az iskola bezárása óta nem találkoztam. A csapattársaimmal sem együtt töltjük a bajnokság felfüggesztése által felszabadult időnket. Minden ismerősömtől azt hallom, hogy nem járnak a nagyszülőket meglátogatni. Természetesen segítjük őket, bevásárolunk nekik, vagy elmegyünk a gyógyszertárba, de a táskát vagy a kapu előtt hagyjuk, vagy a szabad levegőn találkozva átadjuk nekik, és már megyünk is. Sajnos a vírus kezdetén még azt hallottam, hogy például Budapesten semmi sem változott, de mostanra már remélem, hogy mindenki komolyan veszi ezeket az intézkedéseket, mert gyanítom, hogy nem szeretnénk Olaszország szintjére eljutni. Kellőképpen komolyan vesszük a helyzetet, és reméljük, hogy más emberek is ezt teszik.

Köszönöm szépen Rékának az interjút!

Én is a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumba jártam, így nagyon örülök neki, hogy volt tanáraim ilyen segítőkészek és ilyen hamar meg tudták szervezni az online oktatást. Ezáltal remélhetőleg a most érettségiző vasvárisoknak nem lesz sokkal nehezebb dolga a felkészülésnél. Azt tanácsolnám a végzős középiskolásoknak, bár most nagyobb „önállóságra” van szükségük a tanulás során, hogy tanuljanak minden nap, mert így nem esnek ki a ritmusból és nem gyűlik össze hatalmas anyagmennyiség.

Sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek az érettségihez!