20 éve történt mindenidők legsúlyosabb terrortámadása – erre emlékezünk szeptember 11-én

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2001. szeptember 11. 

Egy dátum, amely örökre belevésődött a történelembe. Ezen a napon összehangolt terrortámadást hajtott végre az al-Kaida terrorszervezet az Egyesült Államokkal szemben, amely során a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) teljesen megsemmisült, és a Pentagon épülete is jelentősen megrongálódott. Valamint az utasok visszafoglalták negyedik gépet, amely a Fehér Házba repült volna bele, ám végül lezuhantak és nem élte túl senki sem a becsapódást. A támadások fő szervezője és elkövetője az al-Kaida terrorszervezet, továbbá vezetőjük, Osama bin-Laden.

Az első repülőgép, az American Airlines 11-es járata new yorki idő szerint 8:46-kor csapódott be az északi toronyba, majd 9:07-kor United Airlines 175-ös járata a déli toronyba. Ekkor már a világon szinte mindenhol valamelyik amerikai televíziós csatorna élő közvetítését nézték a tragédiáról.

terror

Miután az első gép becsapódott hatalmas pánik alakult ki a környező utcákban, és az épületben is. Sok ember már nem tudott lejutni az alsóbb szintekre, ezért sokan öngyilkosságot követtek el, mivel sejtették, hogy az épület valószínűleg össze fog dőlni. Nem sokkal később ez be is következett, és 2606 ember hunyt el, köztük rengeteg civil, rendőr, tűzoltó és mentős.

terror

A harmadik repülőgép az amerikai védelmi minisztériumának épületébe, a Pentagonba csapódott az épület nyugati szárnyába. Itt összesen 125 ember vesztette életét a repülőgépen utazó emberekkel együtt.

terror

A negyedik gép a Fehér Ház épületébe csapódott volna be, viszont az utasok lélekjelenlétének köszönhetően visszafoglalták a repülőgépet, ám hiába próbálták többen irányítani, rövidesen lezuhantak Pennsylvania állam területén Shanksville közelében, így  ennek következtében 44 fő hunyt el.

A támadás után soha nem látott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Amerika légiforgalmát három napig szigorúan korlátozták, a már felszállt repülőgépek a terület közvetlen határai mellett kaptak leszállási engedélyt, mint például Kanadában és Mexikóban. Amerikában csak a segélyt szállító gépek szállhattak egykor le. Ez volt az első alkalom, hogy repülési tilalmat vezettek be egy országban. Emellett jelentősen szigorodtak a repülési szabályok az utasokra nézve mind USA-ban, mind világszerte.

Maga a támadás nagy valószínűség szerint elkerülhető lehetett volna, ha nem hagyják figyelmen kívül az egyik FBI ügynök jelentését, mely szerint 2001. július 10-én phoenixi repülőiskolában több közel-keleti hallgató is beiratkozott. Azonban augusztus 16-án letartóztatták Zacharias Moussaouit, aki egy másik repülőiskolában gyanúsan viselkedett, ugyanis nem volt hajlandó megtanulni a helyes leszállás végrehajtását. Ami még félelmetesebb, hogy az őt letartóztató titkos ügynök a következőt írta jelentésében: „Olyan személyiség, aki képes bármivel belerepülni a Világkereskedelmi Központba.”

2001. nyarán, mikor biztonsági eligazításokat tartottak a Fehér Házban, George W. Bush elnököt tájékoztatták arról, hogy Osama bin Laden támadást tervez Amerika ellen, de nem vette komolyan ezt az információt.

Érdekesség

Számos hírességnek volt jegye valamelyik repülőgépre, amely llezuhant a támadások során. Michael Jacksonnak aznap a World Trade Centerben lett volna találkozója, ám végül lemondta. Jackie Chan azon a napon forgatott volna egy jelenetet, de nem készült el a szcenárió, így a munkafolyamat elhalasztásra került. Mark Wahlbergnek volt jegye az American Airlines 11-es járatra, amely az ikertornyokba csapódott, de végül egy kis géppel repült Torontóba.

A támadásokban összesen 2995 ember hunyt el, és közel 6000 sérültet becsülnek. A támadás emléke mély sebet ejtett Amerikában, amely talán mai napig nem gyógyult be.