10 éves az In Medias Brass

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az In Medias Brass rézfúvós quintett 2020. november 14-én, szombaton jubileumi koncertet ad alakulásának 10. évfordulója alkalmából a Pesti Vigadó kulturális központban. A kamaraegyüttes 2010 januárjában állt össze, tagjai Kresz Richárd (trombita), Pálfalvi Tamás (trombita), Benyus  János (kürt), Sztán  Attila (harsona) és ifjabb  Bazsinka József (tuba). Ők mind a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) hallgatói voltak, ott szereztek hangszeres előadóművész diplomát. Azóta Pálfalvi Tamás a Zeneakadémia egyik trombitatanára, ifjabb Bazsinka József édesapja pedig a Liszt-díjas tubaművész, a Budapesti Fesztivál Zenekar tubása, aki egyben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar oktatója.

Sikereik

Az együttes már alakulásának évében is minden lehetséges díjat elhozott az első nagy megpróbáltatásuk során. A 2010 augusztusában, Dél-Koreában megrendezett 6. Jeju Nemzetközi Rézfúvós Versenyen hatalmas sikert arattak. Közel háromszázan vettek részt a versenyen, a világ minden tájáról érkeztek világhírű művészek, mégis  első helyezést értek el, valamint az összes szólóhangszeres kategóriát is megnyerték, amelyben elindultak (kürt, harsona és tuba). Három hónapon belül érkezett a következő siker: 2010. novemberében újabb első helyezést értek el Németországban, a Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei Versenyen.

További első helyezéseket és különdíjakat nyert a csapat Szlovéniában, Olaszországban és az Egyesült Államokban. A 2012 áprilisában megrendezett Nemzetközi Versenyen 2. helyezést értek el Franciaországban, de nekik járt a közönségdíj, illetve Guillame Connesson Agora című művének legjobb  előadásáért járó különdíj is. A nemzetközi sikerek elismeréseképpen munkájukat 2011-ben Junior Prima díjjal tüntették ki. Emellett koncerteztek Magyarországon kívül Svájc, Lengyelország, Dubai és Dél-Korea színpadain is, ahol 2015-ben mesterkurzust is tartottak.

Az együttes tagjai

Az In Medias Brass tagjai egyenként is kiváló zenészek, professzionális zenei és technikai készségeket tudhatnak magukénak. Pálfalvi Tamás zenei tanulmányait a Váci Gyula Alapfokú Művészet-oktatási Intézményben kezdte, ahol tanára Szabó István volt. Később a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult Huszár Gábornál. Mindössze 15 évesen megnyerte az Országos Szakközépiskolás Trombitaversenyt Budapesten, ahol 1. korcsoportosként elnyerte a verseny fődíját is. Középiskolás évei alatt számos nemzetközi versenyt nyert, valamint olyan zenekarokkal szólózhatott együtt, mint például a Prágai Filharmonikusok vagy a Liszt Ferenc Kamarazenekar. 2009-től az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait a Bard College hallgatójaként. Már elsősként megnyerte a Bard College Concerto Versenyt, aminek ő volt az első trombitás nyertese. Amerikában töltött évei alatt a Nemzetközi Chicago Brass Fesztivál különdíjasa lett.

Az együttes másik trombitása, Kresz Richárd szintén a fiatal trombitás generáció kiemelkedő tagja.A  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Szűcs Zoltán osztályában végzett 2008-ban. Részt vett Kyle Gregory, Max Sommerhalder, Niclas Eklund, Bo Nillson és Reinhold Friedrich mesterkurzusán. Közreműködő az alábbi zenekarok koncertjein: Danubia Zenekar, Dohnányi Zenekar, Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Concerto Budapest, Hungarian Musical Band, UMZE Kamaraegyüttes valamint a Magyar Állami Operaház előadásain.

Benyus János a Magyar Állami Operaház és a Concerto Budapest első kürtöse. A Tóth Aladár Zeneiskolában kezdte meg hangszeres tanulmányait, majd a Bartók Konzervatóriumban Beleznay Tibor növendéke lett. A Zeneakadémiát Friedrich Ádám irányításával végezte, miközben Peter Damm, Timothy Jones és Ab Koster mesterkurzusain tökéletesítette tudását. Amerikától Európán át egészen Ázsiáig nem kevesebb, mint hat nemzetközi kürtversenyen ért el első helyezést.

Sztán Attila a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. Tanárai Szűcs Csaba és dr. Hőna Gusztáv voltak. 2009-ben megnyerte az országos szakközépiskolai harsonaversenyt, majd 2010-ben az országos Balog-Zilcz és a debreceni egyetemi versenyt. Ugyanebben az évben első helyezést ért el a brnói nemzetközi harsonaversenyen, majd 2016-ban elnyerte a horvátországi nemzetközi rézfúvós verseny első díját. 2013-tól a Concerto Budapest szólamvezető harsonása, 2016 óta a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.

Ifjabb Bazsinka József első tanára édesapja volt, egészen a zeneakadémiai felvételiig, ahol 2010-ben diplomázott Szabó László osztályában. 2008-ban Erasmus ösztöndíjjal Hannoverben tanult, 2010-ben pedig megkezdte doktori tanulmányait a Zeneakadémián. 2007-ben első díjat szerzett az országos tubaversenyen mint szólista, majd 2008-ban Brnoban, 2010-ben pedig Dél-Koreában szerzett első helyezést nemzetközi tubaversenyeken. 2014 óta pedig a Zuglói Filharmónia tagja, 2015 óta pedig a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola tuba és rézfúvós kamarazene tanára.

A színpadon

A quintet repertoárja a korai reneszánsztól kezdve, különleges klasszikus zenei átiratokon és rézfúvós kvintettre írt műveken át egészen a legfrissebb kortárs művekig terjed, a koncerteket egyszerre jellemzi meghittség és virtuozitás. A komolyzene mellett szívesen játszanak könnyűzenei darabokat is,  legyen az filmzene, ragtime vagy éppen latin jazz. Több darab is hallgatható tőlük a youtube-on, egyik nagy büszkeségük Astor Piazzolla Libertango című darabjának átirata, melynek videoklipjét a Bazsinka család kertjében forgatták.

Koncertjeiken ülve a hallgató egyszerre csodálkozhat rá a rézfúvós hangszerek rejtette lehetőségekre és emlékezetes zenei élménnyel is gazdagodhat. Jubileumi hangversenyükön felhangzik majd többek között Georg Philipp Telemann: a-moll trió szonátája, Richard Wagner: Nürnbergi Mesterdalnokok Nyitánya, valamint Hidas Frigyes: Quintetto Concertante című műve is. A koncerten Balogh Sándor fog vezényelni, közreműködik a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar.

Képek forrása: filharmonia.hu, fidelio.hu